BRATSKI SUSRETI ZA VELIKI JUBILEJ: Kulturno-umetničko društvo Vuk Karadžić iz Orašja obeležilo 7 decenija postojanja (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

svečanost

BRATSKI SUSRETI ZA VELIKI JUBILEJ: Kulturno-umetničko društvo Vuk Karadžić iz Orašja obeležilo 7 decenija postojanja (FOTO)

Srbija -

U Orašju je obeležen veliki jubilej - 70 godina rada i postojanja KUD "Vuk Karadžić" koje okuplja ljubitelje folklora i narodnog stvaralaštva iz ovog i iz okolnih sela.

Nastupila su kulturno-umetnička društva "Vuk Karadžić" iz sela domaćina i KUD "Zoran Tomušilović" iz Dugog Polja (opština Modriča) iz Republke Srpske.

Ovaj značajan jubilej obeležava se tokom cele godine, a centralno dešavanje predstavlja bratski susreti mesnih zajednica iz opština Varvarin i Modriča.

Svečanost je započeta minutom ćutanja i odavanjem pošte dugogodišnjem predsedniku društva Miletu Ljubomiroviću i čoveku koji je povezao ove dve mesne zajednice - ratnom komandantu 1. Vučijačke brigade i heroju oslobodilačkog rata u Republici Srpskoj potpukovniku Vladeti Živkoviću.

Domaćine i goste pozdravila je predsednica opštine Varvarin dr Violeta Lutovac Đurđević.

1 / 4 Foto: Kurir/Ž.M.

- Divno je videti vas okupljene. Divno je videti osmehe koji su vas okupili večeras i divno je videti mladost koja je ovde iza nas i koja je večeras sa nama. Želim sve vas da pozdravim i da iskažem zadovoljstvo dugogodišnjim prijateljstvom koje traje između opština Varvarin i Modriča. Želim i da zatražim od vas i da u budućnosti naše srpsko srce kuca kao jedno, da nas ništa ne rastavi, da se okupljamo i dalje ovakvim lepim povodom, da se zajedno družimo i da ova deca budu naša budućnost - kazala je čelnica lokalne samouprave.

Zamenik načelnika opštine Modriča Mladen Milotić čestitao je domaćinima veliki jubilej.

- Ovi susreti između braće trajaće još mnogo godina, jer su ovakva okupljanja dokaz ljubavi i poštovanja srpskog naroda sa obe strane Drine. Puno mi je srce što smo večeras ovde sa vama, što smo, na neki način, pokazali ovo jedinstvo Republike Srpske i Srbije, što su ova dva kulturno-umetnička društva utrla put ovoj našoj saradnji i, ako Bog da, da ova saradnja dugo godina traje. Bez obzira na to ko će ovde da govori ispred opština, bitna je ova naša bratska ljubav i bitna je ova priča da nema granice između Republike Srpske i Republike Srbije - poručio je ugledni gost.

Uručene su zahvalnice osnivačima i prvim članovima KUD "Vuk Karadžić" koji su još daleke 1951. godine zaigrali kolo u ovom podjuhorskom selu, a posthumno plakete su dodeljene Dobrivoju i Stanislavi Pantić, učiteljima koji su najzaslužniji za osnivanje ovog društva.

Povodom velikog jubileja predsednica opštine dr Violeta Lutovac Đurđević je slavljenicima uručila laptop kao poklon lokalne samouprave.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track