LOZNICA MEĐU 5 ODABRANIH GRADOVA: Vrtići dobijaju mobilijar i vrednu opremu
Foto: T.Ilić

inkluzivno predškolsko vaspitanje

LOZNICA MEĐU 5 ODABRANIH GRADOVA: Vrtići dobijaju mobilijar i vrednu opremu

Srbija -

Grad Loznica potpisala je ugovor sa ministrom prosvete Brankom Ružićem o opremanju pet vrtića-centara u kojima će se, radi edukacije, organizovati stručne posete zaposlenih iz drugih predškolskih ustanova u Srbiji, zatim dalji razvoj kvalitetne prakse, razmena iskustva i realizacija jednodnevnih stručnih aktivnosti.

Loznica se tako našla u društvu Beograda, Novog Sada, Pirota i Čačka.

Vrtići klaster-centri biće opremljeni niskim mobilnim nameštajem, didaktičkim sredstvima i IKT opremom u vrednosti od 21 milion dinara, a sredstva su obezbeđena u okviru Projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje" koji ministarstvo realizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

Projektom su obezbeđena i dodatna sredstva za opremanje 107 predškolskih ustanova kompletima niskog mobilnog nameštaja i IKT opreme u iznosu od milion evra. Ministarstvo prosvete Projektom "Inkluzivno predškolsko vaspitanje" pruža podršku predškolskim ustanovama u uvođenju i primeni novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja "Godine uzleta".

Podrška koja obuhvata opremanje vrtića klaster-centara, obuke za 14.000 vaspitača, mentorsku podršku za 168 vrtića, izradu i štampu šest različitih priručnika vredna je 4.300.000 evra. Pored toga, uz podršku Projekta, Ministarstvo izgradnjom, dogradnjom i adaptacijom vrtića obezbeđuje i 11.000 novih mesta za mališane u vrtićima širom Srbije.

Ispred Grada Loznice ugovor je potpisao pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić koji kaže da će odgovarajućim nameštajem, informatičkom opremom i didaktičkim sredstvima biti opremljen objekat u sklopu lozničke Predškolske ustanove "Bambi".

- U svakom objektu u ovih pet gradova je tim koji je bio na posebnoj obuci i sada će kod njih, pa i u Loznicu, dolaziti kolege iz drugih obdaništa da vide kako se radi. U Loznici će na taj način biti opremljen nedavno nadograđen objekat "Bambi" - kazao je Đokić.

Loznica poslednjih godina znatno ulaže u unapređenja kvaliteta predškolskog obrazovanja i smeštajne kapacitete ustanove ''Bambi''.

Ministar Branko Ružić, podsetimo, postavio je sredinom septembra prošle godine kamen temeljac za novo obdanište u Lozničkom Polju koje će imati 270 mesta. Radovi bi, kako je tada rečeno, trebalo da budu završeni u roku od 12 meseci, a projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja realizuje se uz pomoć zajma Svetske banke.

Radi izgradnje obdaništa udružili su se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je izdvojilo 148 miliona dinara i Grad Loznica koji je uložio u projektno-tehničku dokumentaciju, zemljište i sveukupnu infrastrukturu.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track