DRAGICI ŽIVI 40 GODINA BEZ IKAKVIH DOKUMENATA: Jedva se kreće, više gladna nego sita, a sad ne može ni da nasledi penziju od muža
Foto: Kurir/T.S.

hitno potrebna pomoć

DRAGICI ŽIVI 40 GODINA BEZ IKAKVIH DOKUMENATA: Jedva se kreće, više gladna nego sita, a sad ne može ni da nasledi penziju od muža

Srbija -

Država mora da pomogne Dragici.

Ovako započinju priču komšije sedamdesetdvogodišnje Dragice Tasić iz planinskog sela Kozji Dol kod Trgovišta. Duže od 40 godina ova žena, koja je rodom iz susedne Republike Severne Makedonije, živi bez državljanstva, zdravstvene knjižice i lične karte.

Dragica je izrodila šestoro dece. Nedavno joj je preminuo suprug, a pre toga izgubila je sina. Tešku sudbinu napaćene žene otežava i njeno loše zdravstveno stanje, a sad i penziju ne može da nasledi od muža.

Komšije žele da pomognu. Pokušavaju na sve načine da pronađu rešenje i da Dragici bude omogućen život dostojan čoveka. Dragica se jedva kreće, ima i dijabetes, živi u teškim i jako lošim materijalnim uslovima. Živi u siromaštvu.

- Tu gde živi nema drugih domaćinstava. Selo se zove Donji Kozji Dol, mahala Selište, opština Trgovište. To je na samoj granici sa Makedonijom - objašnjava komšija M.P. koji je upoznat sa teškim uslovima u kojima živi ova žena i komplikovanom situacijom u kojoj se ona nalazi.

1 / 4 Foto: Kurir/T.S.

Dragica je prema njegovim rečima više puta pokušavala da dobije državljanstvo, ali bezuspešno.

- Venčala se sa mužem u Trgovištu, bila je zajednička država, SFRJ. Ta žena je izrodila šestoro dece, a još nema srpsko državljanstvo. Podnosili smo zahtev PU Vranje. Ona je iz Makedonije, okolina Krive Palanke, jedva smo našli njen izvod iz matične knjige rođenih. Postojala je opasnost da bude proterana iz Srbije kao strani državljanin, nema državljanstvo, nema je na biračkom spisku, nema ličnu kartu, nema ništa... Sad i penziju ne može da nasledi od muža. Puka sirotinja - priča komšija M.P.

Kaže da im je po predavanju zahteva za državljanstvo rečeno da je "sve to poslato Beogradu nadležnim službama", ali da od toga za sada nema ništa.

- Poslato je navodno još pre dve tri godine i ništa nema. Imali smo već takav slučaj jedan. Čovek koji je ovde rođen, negde 1956. godine, počeli su da ga proteruju i prebačen je u Makedoniju. Nakon toga se vratio ovde jer nije imao gde da živi i posle toga je umro. Imao je astmu i nije mogao da se leči. I ova žena nema ništa nema ni knjižicu. Ona je u Makedoniji bila posinjena, tamo nema nikog svog, ovde se udala. Ovde je venčana i ovde je rodila decu, školovala... Preko 40 godina živi ovde. Živi u teškim i jako lošim uslovima i nema nigde ništa - navodi M.P.

Dodaje da je Dragica koja živi u teškim uslovima u nemogućnosti da bilo šta pokrene jer "ne može ništa jer nema papire".

- Bilo šta da Dragici treba ona ne može nijedno pravo da ostvari. Ispada da je lakše onima koji pređu granicu da dobiju državljanstvo, a žena koja je ovde izrodila i školovala decu, venčana ovde, sad nema nikakva prava. Ostala je bez jednog sina koji je preminuo mlad. Sad joj je i muž umro. Ima još dva sina koja ne rade, a treći radi u rudniku. Ima i dve ćerke u Makedoniji udate - navodi komšija M.P.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track