Gradonačelnik Bakić otvorio Takmičenje risara
Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić otvorio Takmičenje risara

Srbija -

U okviru 112. „Dužijance“, na njivi pokraj crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu, danas je održano tradicionalno Takmičenje risara, manifestacija protkana etnografskim sadržajem takmičarskog karaktera, koja se priređuje više od pola veka. Takmičenje u risu posebnim, čobanskim, zvonom otvorenim je oglasio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je obraćajući se prisutnima, istakao da mu je izuzetna čast da kao i prošle godine bude na manifestaciji koja vraća u prošlost i verodostojno oslikava kako su preci nekada radili ovaj težak posao.

1 / 13 Foto: Strahinja Babović

„Svako risarsko takmičenje nas podseća koliko je nekada bilo teško i izazovno sprovesti žetvu i ubrati plodove teškog rada tokom godine. Kada su preci odlazili na njive oslanjali su se na svoju volju, snagu i na vredne ruke svoje porodice. Takmičenje risara svedoči o veri i kulturi jednog naroda, a sa druge strane podstiče na takmičarski duh“, podsetio je Stevan Bakić. Inače generalno žetva je, kako je rekao, uvek velika svestkovina za sve države sveta i njihove narode koji se bave poljoprivredom.

„Ova prostrana ravnica je neprocenjivo blago i garancija da kao što nikada nismo i nećemo biti gladni. Grad Subotica će uvek podržavati ovu manifestaciju, koja je jedna od sedam najznačajnijih svetkovina u gradu Subotici, zato što oslikava identitet jednog naroda i simbolizuje turističku ponudu grada“, podvukao je Stevan Bakić.

Gradonačelnik Bakić potom je u njivi sa kosom u ruci odmerio snage sa risarskim šampionom Stipanom Kujundžićem, nakon čega je izjavio da se radi o teškom, ali radosnom hlebu.

Organizator manifestacije Udruženje Bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” potrudio se da tradicija bude ispoštovana, nakon dočeka vrednih risara i drugih gosti upriličen je risarski doručak, jedinstveni gastronomski ugođaj, na balama slame, sa posluženjem karakterističnim za teški rad u polju koji su obavljali žeteoci.

Takmičenju risara prisustvovali su i članovi Gradskog veća Srđana Samardžića Hajnalka Bognar Pastor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track