OD STOLARIJE DO SOLARNIH KOLEKTORA: Počela dodela bespovratnih sredstav za bolju energetesku efikasnost građanima u Loznici
Foto: T.I.

Konkurs traje do 2. avgusta

OD STOLARIJE DO SOLARNIH KOLEKTORA: Počela dodela bespovratnih sredstav za bolju energetesku efikasnost građanima u Loznici

Srbija -

LOZNICA - Grada Loznice raspisao je juče javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova koji i traje do 2. avgusta.

Dejan Stalović, gradski menadžer, kazao je u obraćanju medijima da građani mogu konkurisati za već poznate mere, ali i da su ove godine ponuđene i neke nove.

– Među merama koje ćemo sprovoditi su pre svega ugradnja stolarije, a za domaćinstvo je maksimalan podsticaj 140.000 dinara, izolaciju fasada 210.000, izolaciju krovnog prostora 150.000, kotlove na prirodni gas ili biomasu 85.000, odnosno za one na pelet i sečku 110.000 dinara, a novost je da građani mogu za ovu meru konkurisati i za zamenu postojeće ili ugradenju nove cevne mreže i radijatora, i dobiti najviše 120.000 dinara. Mogu konkurisati i za ugradnju toplotnih pumpi gde je maksimalan iznos 250.000, a novitet je i nabavka i ugradnja solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode gde se maksimalno može dobiti 140.000 dinara. Udeo sredstava podsticaja iznosi maksimalno 50 odsto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om po pojedinačnoj prijavi, a u javnom pozivu je sve precizirano kao i šta su to neprihvatljivi troškovi – objasnio je Stalović.

Istakao je da podnosilac prijave mora biti vlasnik objekta i živeti na adresi kuće za koju konkuriše, a uslov je i da je plaćen porez i objekat za koji se konkuriše legalizovan. Obavezna dokumentacija koju treba podneti ‘’nije komplikovana’’, a može se preuzeti u gradskoj upravi na šalteru broj osam. Zainteresovani građani dobiće i listu izvođača radova, firmi kod kojih se mora uzeti predmer i predračun za meru za koju se bude konkurisalo.

Loznica
foto: T.I.

- Loznica za razliku od nekih gradova nije imala taj problem da nađe zainteresovane izvođače radova. Imamo ih pet za ugradnju stolarije, dva za fasade i izolaciju krova, a četiri firme su građanima na raspolaganju što se tiče ugradnje kotlova, pumpi i solarnih kolektora za potrošnu toplu vodu – naglasio je on i istakao da je ove godine član gradske Komisije za energetsku efikasnost i predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike.

Stalović je podsetio da je Loznica lani uspešno sprovela konkurs. Stiglo je 250 prijava, a na konačnoj rang – listi našlo se 119 domaćinstava, 57 za stolariju, 48 za kotlove i 15 za termičku izolaciju, s tim da je realizovano 116 ugovora, pošto su u tri slučaja građani odustali. Ove godine su i grad i resorno ministarstvo duplirali iznose i uložili po deset miliona dinara za realizaciju ovih mera.

Inače, Loznica je i pre konkursa Ministarstva rudarstva i energetike samostalno krenula sa merama za unapređenje energetskih svojstava zgrada. Potpisano je i realizovano 55 ugovora za stambene objekte za višeporodično stanovanje, radilo se o novim fasadama, zameni fasadne stolarije, sanaciji krovova, postavljanju interfona, video-nadzora i liftova, tako da je, na podizanju nivoa enegetskoj efikasnosti u poslednje dve godine ‘’dosta toga urađeno” ocenio je Stalović.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track