MANIFESTACIJE S DUGOM TRADICIJOM Smederevo - grad bogatog kulturnog nasleđa
Foto: Shutterstock

MANIFESTACIJE S DUGOM TRADICIJOM Smederevo - grad bogatog kulturnog nasleđa

Srbija -

Trenutno se u Smederevu održava Kulturno leto, manifestacija čija je vizija razvoj kulturnog identiteta grada i obogaćivanje kulturne ponude

Grad Smederevo je grad bogate istorijske prošlosti i drevna kapija Dunava. Jedan je od gradova koji izlaze na Dunav sa značajnim potencijalima, ali i s poznatim kulturno-istorijskim nasleđem i prirodnim resursima.

- Grad pridaje veliki značaj razvoju kulture sa željom da kvalitet života svojih sugrađana, a posebno mladih ljudi podigne na jedan viši nivo. Kako kroz bogatu istoriju, tako i kroz bogate godišnje aktivnosti, grad se može pohvaliti brojnim festivalima, manifestacijama i događajima koji pospešuju razvoj kulture. Nušićevi dani, Teatar u Tvrđavi, Tvrđava muzike, Smederevska jesen, Smederevska pesnička jesen, Dunav film fest i mnogi drugi festivali i manifestacije samo su neki od tradicionalnih događaja posvećenih kulturnom životu Smedereva i njegovih žitelja - kaže za Kurir članica Veća za kulturu, turizam i informisanje grada Smedereva Maja Ćirković.

Kako ističe, Smederevska tvrđava predstavlja glavnu turističku atrakciju koja privlači najveći broj posetilaca, čak više od 40.000 godišnje. Ono što Ćirkovićeva naglašava kao nezaobilazno pri obilasku Smedereva su, pored Tvrđave, glavni gradski trg, koji predstavlja centralni deo Smedereva a krasi ga Hram Svetog Georgija, Karađorđev dud, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja se nalazi na Starom groblju, zatim Muzej, Narodna biblioteka, Istorijski arhiv, vila Zlatni breg, izletište Jugovo, ali i Vinski grad, u kom su smeštene kućice od starih bačvi i buradi, gde se pruža prilika da se degustiraju vina smederevskog vinogorja.

- Trenutno se u našem gradu održava manifestacija Kulturno leto, čija je vizija razvoj kulturnog identiteta grada i obogaćivanje kulturne ponude i unapređenje dostupnosti kulturnih sadržaja, posebno mladima koji bi mogli kreativno da se izraze, prezentuju svoje ideje i stvaralački rad - ističe ona.

Planova na obogaćivanju kulturnog života u Smederevu ima mnogo, ali usled neizbežne činjenice da je Smederevo Ðurđev grad, Ćirkovićeva posebno naglašava planove za realizaciju spomenika despotu Ðurđu Brankoviću na Trgu republike u ovom gradu.

- Uskoro nas očekuje i postavka informativno-turističkog centra ispred Malog grada Smederevske tvrđave. U avgustu mesecu realizovaće se 5. filmski festival Dunav film fest i počeli smo s pripremom za 135. Smederevsku jesen, koja spada u red najstarijih privredno-turističkih manifestacija u Srbiji - navodi ona.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track