35. SABOR FRULAŠA U PRISLONICI: Od petka do nedelje 50 učesnika takmičiće se u 6 kategorija, DA SE FRULA VRATI U ŠKOLE
Foto: Printscreen

Oj Moravo

35. SABOR FRULAŠA U PRISLONICI: Od petka do nedelje 50 učesnika takmičiće se u 6 kategorija, DA SE FRULA VRATI U ŠKOLE

Srbija -

Sabor frulaša Srbije "Oj Moravo", 35. po redu, održaće se u Prislonici narednog vikenda, od 22. do 24. jula.

Posetioce Sabora očekuje bogat kulturno-zabavni program narodnog, izvornog stvaralaštva ovog dela Srbije, među kojima su umetničke izložbe, promocije monografija, besede i predavanja u cilju promocije i očuvanja miziciranja na fruli. Ove godine namera organizatora je da uvedu, odnosno, vrate frulu u šklolske klupe.

"Jednu od brojnih aktivnosti nazvali smo 'Besede pod Vujnom'. Moderator Darko Prelić će posetiocima govoriti o fruli, kao i o potrebi i načinima da se ona vrati u nastavu muzičke kulture u škole u Srbiji. Na času muzičkog danas se uveliko koriste blok flauta i melodika. Srpski izvorni instrument treba da se vrati tamo gde je nekada bio", izjavio je Zoran Rajičić, predsednik Saveta Sabora frulaša.

Na 35. Saboru frulaša u Prislonici nastupiće oko 50 frulaša iz gotovo svih delova naše zemlje i oni će se takmičiti u šest kategorija. Selekcija ovogodišnjih učesnika je obavljena na sedam predtakmičenja u Srbiji. U Prislonici će i ove godine biti prisutni graditelji srpskog tradicionalnog instrumenta iz Srbije, BiH, Severne Makedonije i Kanade.

Domaćin Sabora je ministarka kulture Maja Gojković, starešina je maestro Bora Dugić, dok je selektor ovogodišnje svetkovine frule u Prislonici maestro Velja Kokorić. Zvanično otvaranje Sabora frulaša počinje u petak popodne podizanjem saborske zastave i prigodnim programom. Subota i nedelja su glavni takmičarski dani.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track