POČELA STUDENTSKA LIKOVNA KOLONIJA U TRŠIĆU: U kreativnim radionicama stvaraće se umetnička dela do 24. jula
Foto: T.I./Kurir

međunarodni susret po 22. put

POČELA STUDENTSKA LIKOVNA KOLONIJA U TRŠIĆU: U kreativnim radionicama stvaraće se umetnička dela do 24. jula

Srbija -

LOZNICA – Tršić, rodno selo Vuka Karadžića, do 24. jula domaćin je 22. Međunarodne multimedijalne studentske likovne kolonije koju organizuje loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’, a učesnici će tokom sedam dana stvarati u više kreativnih radionica, praviti skulpture, slike, fotografije i 3D animacije.

Kao i svake godine kolonija okuplja studente i profesore sa umetničkih fakulteta u Srbiji, regionu i svetu u cilju povezivanja umetnika koji se bave različitim oblicima umetničkog stvaranja. U kreativnim radionicama stvaraće slikari, grafičari, vajari, dizajneri, tekstilci, kostimografi, performeri kao i teoretičari umetnosti.

Tršić, likovna kolonija
foto: T.I./Kurir

Ove godine učešće u koloniji uzeli su studenti i profesori sa umetničkih fakulteta iz Poljske, Meksika, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Umetnički direktor kolonije je Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, a rukovodilac Drago Simić, magistar slikarstva u Centru za kulturu.

Tršić, likovna kolonija
foto: T.I./Kurir

- Namera organizatora je da omogući realizaciju umetničkih projekata, ostvari kvalitetnu i bogatu umetničku zbirku, i promoviše Znamenito mesto Tršić kao istorijski i ruralni prostor kroz jedan moderan multimedijalni pristup. U zanimljivom ruralnom i prirodnom okruženju, težište je na materijalima koji se nalaze u prirodi, u samom Tršiću. Rad u koloniji polaznicima pruža mogućnost razmene mišljenja i iskustva, tako da svako od njih, energijom uloženom u sopstveni i zajednički rad, doprinosi uspešnoj realizaciji kolonije. Interakcija, druženje i izmeštanje iz okruženja u kojem umetnici svakodnevno stvaraju omogućili su stremljenje ka novom – kažu organizatori.

Tršić, likovna kolonija
foto: T.I./Kurir

Ustaljena je praksa da na kraju druženja bude priređena izložba nastalih radova, a kolonija je, inače, postala značajno mesto i veliki broj studenata želi da dođe u Tršić. Kolonija u Tršiću traje od 2000. godine i okuplja studente iz Srbije i inostranstva, povezujući umetnike koji se bave različitim disciplinama. U početku su dolazili samo naši studenti, a onda i mladi iz Kanade, Luksemburga, Češke, SAD, Meksika, Nemačke, Holandije... i svi su iz Vukovog zavičaja poneli vredna iskustva i najlepše uspomene. Kolonije jedino nije bilo 2020. i tada prvi put Tršić nije tokom leta imao studente umetnike zbog kovida i nepovoljne epidemijske situacije.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track