OVO PREDANJE O SINĐELIĆEVOJ KUĆI PRENOSILO SE DECENIJAMA! U tom zdanju snimljena i čuvena serija, EVO GDE JE ŽIVEO SLAVNI SRBIN
Foto: J. Ćirković

istorija srbije

OVO PREDANJE O SINĐELIĆEVOJ KUĆI PRENOSILO SE DECENIJAMA! U tom zdanju snimljena i čuvena serija, EVO GDE JE ŽIVEO SLAVNI SRBIN

Srbija -

Stevan Sinđelić bio je srpski junak i vojskovođa u Prvom srpskom ustanku. Poginuo je u boju na Čegru, digavši u vazduh šanac pun Turaka. I tako je ušao u legendu.

Podsetimo, Stevan Sinđelić je rođen 1770. godine u selu Vojski, u Okrugu moravskom.

Međutim, u opštini Svilajnac, negde na putu izmeđiu Svilajnca i Despotovca, u selu Grabovac, nalazi se kuća legendarnog srpskog junaka Stevana Sinđelića.

Kuća Stevana Sinđelića
foto: J. Ćirković

Po mnogo čemu je ova kuća posebna. Između ostalog, zato što je ovo jedna od retkih sačuvanih primeraka kuća u narodnom graditeljstvu.

Ova kuća, takoreći, ima dva sprata. Ima na gornjem spratu dve sobe i trpezariju, i u donjem delu je podrum. Takođe, kuća ima veliki trem, odnosno terasu.

Kuća Stevana Sinđelića
foto: J. Ćirković

Postoji predanje da su se u njoj resavski ustanici pričešćivali pre odlaska u bojeve.

Kuća Stevana Sinđelića
foto: J. Ćirković

Na jednoj od građevina u dorišzu gde se nalazi kuća Stevana Sinđelića nalazi se i natpis sledeće sadržine: "Ako svoju otadžbinu koliko i oni (Stevan Sinđelić i njegovi saborci, prijatelji i vojnici, prim.aut) i ako smo spremni da žrtvujemo za nju svoje živote kao i oni, možemo sebe smatrati njihovim dostojnim potomcima. Zahvalni Grabovčani".

Takođe, kuća je na sadašnje mesto preneta sa mesta koje je udaljeno oko 100-ak metara, gde se prvobitno i nalazila.

1 / 5 Foto: J. Ćirković

Isto tako, zanimljivo je da se u ovoj kući snimala serija "Karađorđeva smrt". Ova serija jedna je od najuspešnijih srpskih serija ikada. Snimljena je 1983.

godine, kao televizijska istorijska drama, a režirao ju je Đorđe Kadijević, dok je scenario pisao Danko Popović (pisac Knjige o Milutinu, Čarapići, Udovice, Konak u Kragujevcu, Kuća Lukića..."

Kurir.rs/ J. Ćirković

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:47

Svetislav Sinđelić o kapeli iz koje je Vojvode Stevan Sinđelić krenuo u bitku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track