04:13

UŽAS NA PEŠTERSKOJ VISORAVNI! Meštani ne pamte ovako sušno leto: Vode nema ni za lek UMREĆE NAM SVA STOKA

surovo

UŽAS NA PEŠTERSKOJ VISORAVNI! Meštani ne pamte ovako sušno leto: Vode nema ni za lek! Potpuno očajni UMREĆE NAM SVA STOKA

Srbija -

Nakon što je Rašljanska reka presušila, za meštane Peštera počeli su pravi problemi.

Zbog suše koja je pogodila Peštersku visoravan Nedžip Seidović svakodnevno mora da obezbedi nekoliko hiljada litara vode za svoje domaćinstvo.

- Moram da idem za vodu, stoka je žedna, hoće da ugine, nemam ni za kuću vode nikako, svakog dana nema vode, svakog dana doteram po 2.500 vode. To ne može da bude za tri kuće ove - kaže Seidović koji navodi da ne pamti na Pešteru leto kao ove godine.

suša
foto: Kurir televizija

- Od kako znam za sebe, nikad nije bilo gore, ne pamtim ovakvo leto - kaže Seidović.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su na obezbeđenju vode za potrebe meštana sela na pešterskoj visoravni.

- Iz opštine su mi doneli nekoliko cisterni, sada i vojska, ja sipam vodu u korita i tako potpomažem - kaže meštanin ovog kraja.

Zbog problema sa vodom, poljoprivrednici nemaju vremena da se posvete drugim obavezama.

- One će da uginu svakako. Ako im sada ne nabavim vodu, umreće od gladi na zimu, jer nemam kada se posvetim hrani za njih. Sve je izgorelo od vrućine - kaže nesrećni Dragiša Balšić, poljoprivrednik.

suša
foto: Kurir televizija

Krave, ovce i ostale životinje često lutaju pešterom u potrazi za vodom. Ni u domaćnistvima situacija nije mnogo bolje.

- Ni zimi ni leti nema vode. Takva mi je sudbina. Šta će mi za decu, to mi je najveći problem. Vode nema, a živote bez vode nema, to je najveća briga za sve. I za stoku i ona ima dušu - kaže meštanka koja je iz Albanije došla u ove surove krajeve.

Klimatske promene donele su promene i na Pešteru, kaže predsednik opštine Sjenica.

Kako je rečeno, u toku je izgradnja Pešterskog vodovoda, koji će ovaj problem dugoročno rešiti.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:25

MEŠTANI SRPSKOG SELA MUČE MUKU SA STRUJOM! Zbog niskog napona ne može više uređaja da im radi u kući PROBLEM ŽICE STARE 70 GODINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track