03:16

PRELEPO! Male dodole iz Sremske Mitrovice prizivaju kišu DEVOJČICE PODSETILE NA STARI, ZABORAVLJENI OBIČAJ!

KURIR Televizija

PRELEPO! Male dodole iz Sremske Mitrovice prizivaju kišu DEVOJČICE PODSETILE NA STARI, ZABORAVLJENI OBIČAJ!

Srbija -

Izuzetno visoke temperature štete naročito usevima i svakog dana smo svedoci propadanja sve većeg broja hrane na njivama jer kiše nema. U prošlosti kada su se događali ovakvi scenariji, narod je verovao da će dodolske pesme prizvati kišu.

Etno muzikolog iz Sremske Mitrovice Ivana Marketanović, koja je sa horom devojčica izvela modifikovanu verziju dodola.

dodole
foto: Kurir televizija

- Dodole su se izvodile po potrebi u sušnim delovima godine. One su izumrle nakon Drugog svetskog rata, a ono što je karakteristično za njih je da se nisu izvodile samo kod nas, već i u ostalim slovenskim narodima. To je opšti običaj, pesme koje je pratila imitativna magija - kaže Ivana Marketanović i dodaju:

- Dodole su se oblačile u lišće, pratila ih je imitativna magija, polivali su ih vodom, kao simbol prizivanja kiše, a to je posebno bilo rasprostranjeno u Vojvodini, jer je ona bila najveća žitnica - kaže etno muzikolog.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track