DOAJEN PLANINARSTVA U POMORAVLJU OBARA REKORDE: Dragan Lazić iz Trstenika aktivan i u penzionerskim danima
Foto: Ž. Milenković

Svestrani sportista

DOAJEN PLANINARSTVA U POMORAVLJU OBARA REKORDE: Dragan Lazić iz Trstenika aktivan i u penzionerskim danima

Srbija -

Dragan Lazić se obreo u planinare i ostvaruje vanserijske uspehe i u penzionerskim danima.

- Za planinarstvo sam se opredelio da bih produžio svoju sportsku karijeru, a i više odgovara penzionerskom životu u odnosu na druge sportove. To je sport koji promoviše zdrav život, boravak u prirodi, rekreaciju, druženja i prijateljstva... Kada ostvarim zacrtani cilj i ispenjam neki vrh osećam se božanstveno. Pravo raspoloženje se rečima ne može opisati, već se mora doživeti.

Dragan Lazić je počeo rekreativno da se bavi planinarstvom u PSD “Ljukten” iz Trstenika.

Trstenik, Planinar, Dragan Lazić
foto: Ž. Milenković

- Ispenjao sam Olimp, Musala (Bugarska)- najviši vrh Balkana, Vihren (Bugarska) - treći vrh Balkana, Atos na Svetoj Gori, Maglić (BiH). Dobrovoljni sam davalac krvi, dragocenu tečnost koja život znači dao sam 92 puta i dobio brojna priznanja za tu humanitarnu delatnost u Srbiji i Sloveniji i Zahvalnicu SO Trstenik, kaže naš sagovornik.

Prošle godine Lazić se popeo na 48 vrhova u Srbiji i BiH, što je bio pravi rekord u njegovoj starosnoj dobi. Član je KLIS-a (Kluba likovnih stvaralaca Trstenika). Izlagao je na grupnim izložbama u više gradova, a najviše u Trsteniku. Osvajač je i nagrada za autorska dela. Za 15 godina svog planinarenja ostvario je 15 noćnih penjanja na Rtanj, što je prava retkost. U 2021. godini imao je 718 km pešačenja na planini, a sa vrha Maglića (BiH) od 2.386 metara poslao je pozdrav za Milenka Sebića, osvajača bronzane medalje na Olimpijadi u Tokiju.

Trstenik, Planinar, Dragan Lazić
foto: Ž. Milenković

Lazić je svoju planinarsku aktivnost, sa mnogo uspeha, nastavio i u ovoj godini.

-U 2022. godini ispenjao sam se na 18 planinskih vrhova, što je malo, trebalo je znatno više i za to nisam zadovoljan. Draga su mi penjanja na Željin i noćni uspon na Rtanj. Prvi naredni izazov je Uvac, planiran za 30. jul, zaključuje Lazić.

Dragan Lazić je u mladosti igrao rukomet kao levo krilo za “Petoletku”, koja se takmičila u Jedinstvenoj ligi Srbije. Klub je proglašen za klub veka u Trsteniku, jer je 1961. igrao u polufinalu Kupa Jugoslavije zajedno sa Zagrebom, Crvenom zvezdom i Borcem iz Banjaluke. U četvrtfinalu Petoletka je pobedila Rabotnički Skoplje, koji je prethodne godine bio pobednik Kupa. Klub sada, nažalost, ne postoji, a raspao se kada se plasirao u Superligu.

Lazić je odigrao 413 zvaničnih utakmica za svoj klub, a na 233 je bio kapiten. Igrao je ukupno 18 godina i dobio je zahvalnicu SO Trstenik za višegodišnji doprinos sportu u Trsteniku. Položio je trenerski i sudijski ispit i nastavio bavljenje rukometom u novim ulogama. Sudio u Srpskoj ligi, u svom klubu je bio pomoćni trener u prvom timu, a bio je i delegat u Drugoj ligi SRJ.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track