ŠEST MILIONA DINARA ZA KUĆE NA SELU: Loznica pozvala mlade parove da se prijave za sredstva za povratak na seosko područje
Foto: Kurir/T.Ilić

ŠEST MILIONA DINARA ZA KUĆE NA SELU: Loznica pozvala mlade parove da se prijave za sredstva za povratak na seosko područje

Srbija -

LOZNICA - Javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava mladim porodicama za kupovinu, izgradnju i rekonstrukciju kuća sa okućnicom na seoskom području biće raspisan u petak (19.8) , saopštio je danas medijima gradski menadžer Dejan Stalović koji je i predsednik komisije koja će razmatrati te zahteve. Prema njegovim rečima, namera lokalne samouprave je da pruži podršku mladim porodicama da ostanu da žive na seoskom području i pokaže da joj je važan ravnomeran razvoj grada, kako na urbanom tako i na njegovom ruralnom području.

Stalović je kazao da je ovaj vid podrške jedan od načina da mladi ostanu da žive i rade na selu i da time lokalna samouprava želi da pokrene i privredne aktivnosti, stvori uslove da svima bude bolje.

- Dva ovakva konkursa bila su raspisana prošle godine, deset porodica sa dvadeset sedmoro dece rekonstruisalo je svoje kuće, a za te namene utrošeno je šest miliona dinara. Sada sledi novi javni poziv za ovu godinu koji smo unapredili. Jedna od najznačajnijih izmena je da smo sada za kupovinu i izgradnju seoskih kuća opredelili do 1,2 miliona, a za rekonstrukciju kuća na seoskom području ostaje iznos od 600 hiljada dinara – rekao je on.

Dejan Stalović
Dejan Stalović foto: Kurir/T.Ilić

Nadležna komisija će svakog 15. u mesecu pregledati pristigle zahteve iz prethodnog meseca, što znači da će već sredinom septembra pred njom biti prvi zahtevi sa novog konkursa, a sedam dana posle objavljivanja liste sa podnosiocima će biti sklapani ugovori. Stalović je pojasnio da će oni sa kojima budu potpisani ugovore imati obaveze da dokažu da su sredstva koja su dobili namenski potrošili, oni koji kupuju kuće moraju dostaviti gradskoj upravi overen ugovor o kupoprodaji kuće, a oni koji ih rekonstruišu doneti izveštaj ovlašćenog sudskog veštaka.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Mladom porodicom smatra se bračni ili vanbračni par supružnika koji nemaju navršene 43 godine života, i samohrani roditelj koji živi u zajednici sa jednim ili više maloletne dece. Javni poziv u sebi sadrži sve opšte uslove, ko i na koji način može konkurisati, a neki od njih su da su to državljani Srbije sa prebivalištem na teritoriji Loznice, da se protiv njih ne vodi istraga, a bitno je i da niko ko konkuriše nema neizmirenih obaveza po osnovu poreza na imovinu.

Na konkurs se mgu javiti samo oni čiji prosek plate ne prelazi dve prosečne plate na nivou grada, što je prema poslednjim podacima iznos od 117.500 dinara. Javni poziv biće na sajtu Grada, može se podići i na šalteru osam, a zainteresovani se za sve nedoumice mogu obratiti lokalnoj samoupravi.

Inače, u ovogodišnjem budžetu je za ovu namenu predviđeno šest miliona dinara, a ukoliko se novac blagovremno utroši, Stalović kaže da je moguće da kroz eventualni rebalans budžeta do kraja godine iznos bude uvećan.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track