OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA: Razvoj banjskog, ekološkog i kulturnog turizma
Jezero Međuvršje, Foto: Kurir televizija

Vladina radna grupa

OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA: Razvoj banjskog, ekološkog i kulturnog turizma

Srbija -

Međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure sastala se danas da isprati realizaciju aktuelnih projekata, ali i usaglasi nove projekte iz inicijativa koji će dodatno doprineti razvoju ovog kraja. Sastanku su pored lokalnih samouprava Čačka i Lučana, prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, ekologije, infrastrukture i poljoprivrede, Turističke organizacije Čačka, Srpske pravoslavne crkve, JP Putevi, JVP Srbijavode, EDB i Zavod za zaštitu prirode.

Ovčarsko-kablarska klisura
foto: Ministarstvo turizma

Više projekata uskoro počinje sa realizacijom, kao što su uređenje priobalja na jezeru Međuvršje, rekonstrukcija visećih mostova, kapije ulaska u OKK, parkinga itd. Sredinom avgusta meseca započeti su radovi na rekonstrukciji puta Ovčar banja - Potrkanje, u ukupnom iznosu od 370 miliona dinara. Izgradnja ove saobraćajnice ima višestruki značaj, kako za meštane ovog kraja tako i za razvoj turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, jer je to i najkraći put od Ovčar banje do budućeg vidikovca na vrhu Kablara.

Ovčarsko-kablarska klisura
foto: Ministarstvo turizma

Podjednako su važni projekti čija priprema je u toku a pripadaju grupi ekoloških projekata u cilju revitalizalizacije klisure - kapitalni projekat izmuljavanja i remedijacije jezera Međuvršje (koji se realizuje u sklopu bilateralnog sporazuma Vlada Mađarske i Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata), izgradnja vodovoda i kanalizacije, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ovčar banji, ekološki katamaran... Izgradnja Rehabilitacionog centra u Ovčar banji, koji je u završnoj fazi projektovanja, će uz nove termalne izvore, vratiti Ovčar banju u epicentar banjskog turizma u Srbiji.

1 / 2 Foto: Ministarstvo turizma

Međuresorna radna grupa je predložila i nove projekte koji će imati za cilj da u potpunosti iskoriste sve potecijale Ovčarsko- kablarske klisure i okolnog kraja. Pre svega, razmatrani su projekti koji ce doprineti razvoju seoskog i ekološkog turizma, kako bi se ekonomski osnažilo lokalno stanovništvo.

Ovčarsko kablarska klisura
foto: Kurir televizija

U nastavku sezone kulturno-umetničkih manifestacija u Ovčar banji, na novoizgrađenom amfiteatru, nedavno je održan koncert džez umetnice Lene Kovačević, a tokom septembra meseca slede koncerti braće Teofilović (3. septembar), etno pevačice Danice Crnogorčević (23. septembar) i drugih.

Braća Teofilović
foto: Kurir Austrija

Vlada Republika Srbije zajedno sa gradom Čačkom i svim nadležnim institucijama, nastaviće sa praćenjem i realizacijom aktivnosti, kako bi osigurali kontituirano sprovođenje svih projekata, a u najboljem interesu kako pojedinca, tako i cele zajednice.

Kurir.rs

Bonus video:

01:25

BISER OVČARSKO-KABLARSKE KLISURE: Nestvarma azurna boja vode

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja