Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao promociji bezbednosti saobraćaja na subotičkom centralnom gradskom trgu
Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao promociji bezbednosti saobraćaja na subotičkom centralnom gradskom trgu

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Branko Stamatović prisustvovali su danas promociji bezbednosti saobraćaja Agencije za bezbednost saobraćaja i Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice održanoj na subotičkom Trgu slobode, kod zgrade Narodnog pozorišta. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je javnosti poznato da je Grad Subotica dobitnik priznanja za najaktivniju lokalnu samoupravu u 2021. godini u oblasti promocije bezbednosti saobraćaja i da je današnja aktivnost na subotičkom centralnom gradskom trgu upriličena upravo iz razloga što to priznanje, kako je rekao, istovremeno i obavezuje da se građanima i dalje na što interesantniji način prikaže sa kojim opasnostima se svakodnevno susrećemo u saobraćaju, a da toga nismo ni svesni.

1 / 17 Foto: Strahinja Babović

„Danas smo ovde da našim sugrađanima koji budu želeli da probaju neki od ovde prikazanih simulatora približimo u realnosti sve ono što se može svakome od nas desiti u saobraćajnoj nezgodi kada je u pitanju čeoni sudar ili prevrtanje, ali i da ukažemo na značaj vezivanja pojasa u tim situacijama. Grad Subotica će i ubuduće posvećivati pažnju bezbednosti saobraćaja, raditi na buđenju svesti naših građana o opasnostima koje nosi učešće u saobraćaju i apelovati na značaj poštovanja saobraćajnih pravila. Saobraćajna kultura je upravo to – naše poštovanje odnosno nepoštovanje saobraćajnih propisa“, istakao je Bakić.

Podvukao je da pitanje povređenih u saobraćaju nije samo stvar nekog pojedinca, već da je to problem čitavog društva.

„Mi smo, kao zajednica, odgovorni prema pojedincima koji su preživeli saobraćajne nezgode i danas žive sa nekim telesnim oštećenjima. Dužni smo da im olakšamo svakodnevno kretanje, da im omogućimo medicinsku rehabilitaciju i pružimo podršku kako bi i dalje činili važan i potreban deo društvene zajednice. Naglasio bih da Grad Subotica komunicira sa građanima putem lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja koji nastoji da sprovede sve one zahteve ili predloge naših sugrađana koji su u zakonskim okvirima i koji mogu da se primene“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Uz čestitke Subotičanima povodom predstojećeg Dana grada – 1. septembra, i izražavanje zahvalnosti gradonačelniku Bakiću na realizaciji programa Saveta za bezbednost saobraćaja u prethodnoj godini, Branko Stamatović je rekao da je Subotica realizovala sto odsto od svog predviđenog programa.

„Svaka lokalna samouprava, pa tako i Subotica ima budžet namenjen za bezbednost saobraćaja. U budžet lokalne samouprave usmerava se 30 odsto od svih naplaćenih novčanih kazni kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja. Ono što je karakteristično u Subotici jeste upotreba sigurnosnog pojasa sa 89,7 procenata, što je iznad proseka Republike Srbije. To je za svaku pohvalu, kao i upotreba sigurnosnog sedišta za decu, gde je prosek 75 odsto u naselju, što je, takođe, iznad proseka u Republici Srbiji“, naveo je Stamatović.

Dodao je da je ono što je negativno i na šta treba posebno obratiti pažnju u Subotici – upotreba mobilnog telefona u toku vožnje.

„Duplo više se koristi mobilni telefon u toku vožnje u Subotici nego u drugim lokalnim samoupravama u našoj zemlji. Agencija za bezbednost saobraćaja ima dobru saradnju u prethodnom periodu sa Gradom Suboticom i Savetom za bezbednost saobraćaja koji realizuje i neke inovativne programe. Danas smo ovde, povodom obeležavanja Dana grada Subotice, sa simulatorima upotrebe sugurnosnog pojasa. Ideja postojanja ovih simulatora jeste da u kontrolisanim uslovima shvatimo na koji način nas sigurnosni pojas štiti. Najveći efekat upotrebe sigurnosnog pojasa na prvom mestu je usled prevrtanja automobila. U kontrolisanim uslovima prevrtanja automobila se simulira za 22 sekunde, a efekat zadržavanja putnika, odnosno vozača u sedištu samo uz pomoć sigurnosnog pojasa je nešto što nam ukazuje koliko i na koji način je značajan taj sigurnosni pojas“, kazao je Branko Stamatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja