POGREBNICI IZ CELE SRBIJE DOLAZE NA VESELJE: Zakazana tradicionalna Grobarijada u Nišu
Foto: Printskrin / You Tube

POGREBNICI IZ CELE SRBIJE DOLAZE NA VESELJE: Zakazana tradicionalna Grobarijada u Nišu

Srbija -

Pogrebnici i proizvođači pogrebne opreme iz cele Srbije okupiće se 17. septembra u Nišu na 11. Grobarijadi.

Tradicionalni skup prethodni put bio je organizovan u Požarevcu 2019. godine, a potom je usledila pauza zbog korona virusa.

Ivan Stanisavljević, jedan od organizatora manifestacije, kaže da je poziv za zabavu i druženje upućen kako proizvođačima pogrebne opreme iz Srbije, tako i sa čitavog Balkana. Dodao je da je poziv za druženje u poznatom niškom restoranu upućen i novinarima tako da su dobrodošli svi koji žele da izveštavaju o tom skupu.

Deseta Grobarijada okupila je u Požarevcu više od sto pogrebnika i proizvođača opreme iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Grobarijada je prema njihovim rečima način da se barem jednom godišnje opuste i zaborave na teške trenutke koji ih svakodnevno prate u poslu.

Na skupu u Požarevcu glavna atrakcija bila je torta u obliku mrtvačkog sanduka, probodena glogovim kocem, a deljeni su i privesci u obliku mrtvačkog sanduka i pogrebnih vozila.

Okupljanje grobara neće biti prvo koje je organizovano u Nišu pošto je 2016. godine u tom gradu održan Prvi sajam pogrebne i prateće opreme. Taj skup okupio je na niškom sajmištu 20 izlagača sa juga Srbije, a otvoren je presecanjem torte u obliku mrtvačkog kovčega.

Na sajmištu su bili izloženi sanduci, venci, urne, krstovi, jastuci i pokrovi, kao i vozila za prevoz pokojnika. U specijalnoj ponudi sajma našao se poklopac za kovčeg sa klima uređajem.

Izlagači su tada kazali da se radi o veoma ozbiljnoj industriji u čitavom svetu i da se sajmovi pogrebne opreme organizuju u brojnim evropskim gradovima.

(Kurir.rs/Niške vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track