PEČENJIJADA U STOPANJI OD 9. DO 11. SEPTEMBRA: Uz najbolje meso nastupaju i trubači, Snežanu Đurišić, Trik FX, Ivan Gavrilović...
Foto: Kurir.rs / Ž. M.

Festival

PEČENJIJADA U STOPANJI OD 9. DO 11. SEPTEMBRA: Uz najbolje meso nastupaju i trubači, Snežanu Đurišić, Trik FX, Ivan Gavrilović...

Srbija -

Peta po redu, “Pečenijadu” održaće se u Stopanji, srpskoj prestonici pečenja, od 9. do 11. septembra, pod sloganom “Pečenje spaja ljude”, saopštila Turistička organizacija Trstenika.

- Selo Stopanja, na pola puta između Kruševca i Trstenika, ima najveći broj pečenjara po glavi stanovnika u Srbiji, a prva pečenjara počela je sa radom tridesetih godina prošlog veka. Nema putnika namernika koji ovuda prolazi, a da može da odoli mirisima prasećeg, junećeg i jagnjećeg pećenja. Decenijama unazad zna se za “pečenje sa panja u selu Stopanja”, kaže Dragan Simić, aktivista u ovoj mesnoj zajednici.

Stopanja, Pečenjijada
foto: Kurir.rs / Ž. M.

Ovu tradiciju održava veći broj pečenjara, u centru sela, pored magistralnog puta Kruševac - Trstenik. Pečenjijada u Stopanji održava se po peti put, 2019. godine je za dva dana ugostila više od 20.000 posetilaca, 2020. je bila otkazana zbog epidemije korone, a prošle godine je uspešno organizovana. Stopanja može da se pohvali vrhunskim kvalitetom pečenja, kvalitetnom uslugom i gostoljubivim domaćinima.

Pečenje je na ćumur, prirodno, prasići su od 20 do 30 kg, a jagnjići od 30 - 40. U restoranima i kafićima ima oko 1.100 mesta, a toliki broj stanovnika ima i ovo veliko pomoravsko selo u dolini Zapadne Morave.

Stopanja, Pečenjijada
foto: Kurir.rs / Ž. M.

Ova tradicionalna manifestacija počinje u petak, 9. septembra u 20 časova, posle zvaničnog otvaranja sledi defile i nastup folklornih ansambala sa teritorije ove pomoravske opštine, zajedno sa gostima i lokalnim pevačima. Drugi dan “Pečenjijade” predviđen je za veliku zvezdu narodne muzike Snežanu Đurišić, koju će pratiti orkestar Perice Vasića, a predstaviće se i muzička grupa Trik Fx. Treći dan, u nedelju, mnogobrojna publika će uživati u reviji hitova, nastupiće zvezde “densa” : Ivan Gavrilović, Sara Reljić, Nataša Pešić, grupa Tvins, zatim Silvija Đogani, Marko X junior, a zatim Trubački orkestar “Danijela”.

Turistička organizacija opštine Trstenik i Mesna zajednica Stopanja, uz pokroviteljstvo opštine Trstenik, organizatori su ove turističko gastronomske manifestacije, koja ostvaruje lepu tradiciju, a posečuje je više hiljada ljudi iz cele Srbije.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track