Razmena đubriva za žito i kukuruz od ponedeljka

Robne rezerve

Razmena đubriva za žito i kukuruz od ponedeljka

Srbija -
Kilogram NPK mineralnog đubriva moći će da se dobije za 1,65 kilograma merkantilne pšenice roda 2012, odnosno 1,9 kilograma pšenice roda 2013.

BEOGRAD - Razmena 9.100 tona mineralnog đubriva iz robnih rezervi za pšenicu i kukuruz ovogodišnjeg i roda 2013. godine počeće u ponedeljak, 10. septembra, najavio je direktor Republičkih robnih rezervi Srbije Goran Tasić.

Razmena će se obavljati u Azotari "Pančevo". Tasić je naveo da će kilogram NPK mineralnog đubriva moći da se dobije za 1,65 kilograma merkantilne pšenice roda 2012. godine, odnosno 1,9 kilograma pšenice roda 2013.

Najavio je i da će kilogram NPK đubriva biti menjan za 1,55 kilograma kukuruza ovogodišnjeg roda, odnosno za dva kilograma roda 2013. "Od ponedeljka Robne rezerve će primati zahteve, detaljne informacije mogu da se nađu na našem sajtu www.rdrr.gov.rs, a đubrivo će se preuzimati u našem skladištu u Azotari Pančevo", rekao je on.

Tasić je kazao da će uskoro početi i najavljeni otkup 200.000 kukuruza ovogodišnjeg roda za potrebe Robnih rezervi.

"Čekamo od Ministarstva finansija da dobije informaciju kada će biti obezbeđena sredstva za tu nabavku", kazao je dirketor Republičkih robnih rezervi.

Prema njegovim rečima, cena za otkup kukuruza će se najverovatnije utvrđivati na nedeljnom nivou na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Tasić je kazao da je do sada za potrebe Robnih rezervi otkupljeno i 15.000 tona pšenice ovogodišnje roda i naveo da ne očekuje da se ta količina poveća, iako je država ponudila da otkupi 100.000 tona.

"Ponuđena cena više nije atraktivna za proizvođače, ali za sada nismo razmatrali eventualnu promenu cene, jer u direkciji postioje korektne zalihe pšenice, a jeda količina je došla i iz robe razmene koju smo radili u proleće ove godine", rekao je on.

Tasić je naveo da Robne rezerve ne mogu da zamene trržište, ali je istakao da Robne rezerve "u ovom trenutku mogu da intervenišu na tržištu i uljem i šećerom, pšenice ima dovoljno, a i berba kukuruzom je na pragu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track