TRSTENIK IZGRADIO MODERNU SANITARNU KASETU! Ekološki projekat vredan 65 miliona dinara
Foto: Kurir/Ž.M.

zaštita životne sredine

TRSTENIK IZGRADIO MODERNU SANITARNU KASETU! Ekološki projekat vredan 65 miliona dinara

Srbija -

Opština Trstenik intenzivno radi na realizaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Prema rečima predsednice opštine Trstenik Milene Turk, završena je druga faza projekta sanacije i rekultivacije opštinske deponije tako da se sada otpad odlaže na sanitaran i ekološki prihvatljiv način.

- U prvoj fazi postavljeno je postrojenje za tretman otpadnih voda, koje je obezbeđeno donacijom Švajcarske od 150.000 franaka. Taj sistem je autonoman, koristiće deponijski gas.

Trstenik, ekološki projekat
foto: Kurir/Ž.M.

Radovi su vredni 65 miliona dinara i u potpunosti ih je finansiralo Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Predviđeno je da ova sanitarna kaseta nama bude na raspolaganju do izgradnje Regionalne deponije u Kraljevu. U međuvremenu pripremamo projektnu dokumentaciju kako bi mogli da razvrstavamo otpad i kako bi dobili transfer dvorište kako bi se prilagodili Regionalnoj deponiji, kaže čelnica lokalne samouprave.

Na celoj opštini organizovano se odnosi smeće, ali lokalna samouprava će raditi i na uklanjanju divljih deponija, koje su najurgentnije za rešavanje. Plan je da budu očišćene, i da se postave upozorenja, ali i video nadzor kako se scene bacanja smeća ne bi ponavljale.

Vladan Aleksić, šef mehanizacije JKSP „Komstan” iz Trstenika, ističe da će se projekat sanacije i rekultivacije gradske deponije sprovoditi u nekoliko faza.

Trstenik, ekološki projekat
foto: Kurir/Ž.M.

- Prva faza je obuhvatila novo postrojenje za istresanje otpada i postavljanje postrojenja za prčišćavanje otpadnih voda i deponijskog gasa koje je modularnog tipa. Kroz drugu fazu se zatvorilo 65 odsto deponijskog prostora. Ovo je jedan od najsavremenijih načina prečišćavanja i procene vode. Od prljavih voda dobili smo tehničku vodu na samoj lokaciji, naglašava Aleksić.

Zajedno sa ministarstvima građevine i zaštite životne sredine, radi se i na projektu za postrojenje otpadnih voda u Bogdanju kod Trstenika, kao i na radovima koji se odnose na kanalizacionu mrežu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track