NEKOM ŠTAP, NEKOM KUTLAČA, A SVIMA LEPO... "Dani Drine" na Branjevu kod Loznice okupili sportske ribolovce na pecanju na plovak
Foto: Kurir/T.I.

tradicionalno takmičenje

NEKOM ŠTAP, NEKOM KUTLAČA, A SVIMA LEPO... "Dani Drine" na Branjevu kod Loznice okupili sportske ribolovce na pecanju na plovak

Srbija -

Prva septembarska nedelja po 19. put okupila je sportske ribolovce na tradicionalnom takmičenju u pecanju na plovak, ’’Dani Drine –Branjevo 2022’’ na najlepšem delu ove reke, koju organizuje Gradska organizacije sportskih ribolovaca (GOSR) “Drina” – Loznica. Dok su se ribolovci nadmudrivali sa ribom na obali je paralelno trajala 17. “Čorbijada”, takmičenje u kuvanju riblje čorbe za koje se pobrinula Mesna zajednica ‘’Podrinje’’ iz Lozničkog Polja.

Dan je bio kao stvoren za druženje na obali reke pa je osim učesnika u dva nadmetanja bilo i dosta posetilaca koji su došli da uživaju pored Drine. Na uređenoj takmičarskoj stazi našlo se devet ribolovačkih ekipa, a osim domaćih ribolovaca tu su bili i majstori pecanja iz Bajine Bašte , Sremske Mitrovice, Malog Zvornika, Gibarca kod Šida, a iz komšijske države došli su ribolovci Živinica, Žepče i Bratunca.

Loznica, ribolov, pecanje
foto: Kurir/T.I.

Dok su oni mirno pecali nastojeći da ostvare što bolji ulov, na obali je, nedaleko od njih, bilo sedam kotlića ispod kojih je užurbano potpaljivana vatra i pripremano šta treba da se skuva što bolja čorba.

Kao i obično bilo je mnogo više posmatrača nego aktivnih učesnika u kuvanju, a mnogi su se čekajući čorbu ’’zagrevali’’ uz roštilj i suvo meso. Za svaki slučaj pekla se i sveža riba, a svi ’’kuvari’’ su bili u fazonu važno je druženje, mada su se potajno nadali da će žiri nagraditi njihovo umeće medaljom za jedno od tri prva mesta.

- Volim da dođem ovde i gotovo da smo redovno učestvovali. Bilo je nekih nagrada, ali to nije bitno. Važno je da malo družimo, opustimo, nasmejemo. Kažu da je dobru čorbu potrebno minimalno pet vrsta riba, a mi smo stavili šest tako da nam ne gine neka nagrade – kazao je uz osmeh jedan od majstora kotlića pa pozvao na degustaciju suvog mesa i roštiljske kobasice.

Loznica, ribolov, pecanje
foto: Kurir/T.I.

- Vreme nas je poslužilo, jedino što smo imali nešto manje ekipa jer su naši prijatelji koji redovno dolaze iz Hrvatske, Federacije i Republike Srpske otišli na Svetsko prvenstvo u ribolovu koje se održava kod Osijeka. Imali smo tridesetak takmičara seniora, jednu žensku ekipu, a na posebnom delu staze pecalo je devet pionira. Pripremljene su prigodne nagrade za najuspešnije učesnike, a nadam se da će nas dogodine biti mnogo više – rekao je Zoran Opačić, predsednik Skupštine GOSR “Drina”.

Kada su štapovi odloženi, a čorbe probane saznalo se ko je bio najuspešniji na današnejm druženju. Ekipa “Drinsko jezero“ Mali Zvornik imala je najbolji ulov sa 11.200 gram poena, drugo mesto pripalo je GOSR ‘’Drina’’ Loznica dok je trećeplasirano SRD ‘’Kečiga’’ iz Sremske Mitrovice.

1 / 5 Foto: Kurir/T.I.

Pecanje je najviše prijalo članu ‘’Kečige’’ Radoslavu Vukoviću koji je sa ulovom od 5.040 grama pobednik staze. Težak posao imao je žiri, ali je na kraju odlučio da je najbolju čorbu spremio “Veseli kotlić“, a druga je “Drinska divizija“, obe iz Loznice, dok je Lipničkog Šora stigla bronzana ‘’Ekipa iz baze“.

Posle uručivanja nagrada najspešnijima, nastavljeno je druženje na Branjevu gde će naredne godine biti održani jubilarni, 20. ’’Dani Drine’’ kada se očekuje mnogo više učesnika u obe discipline.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track