SVEČANOST U VRANJU: Obeležena 78. godišnjica od oslobođenja u Drugom svetskom ratu
Foto: Kurir

SVEČANOST U VRANJU: Obeležena 78. godišnjica od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Srbija -

Svečanom sednicom Skupštine grada nastavljeno je obeležavanje 7. septembra, Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Na sednici je govorio predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković, ističući da je Drugi svetski rat bio sukob velikog terora i stradanja sa nesagledivim posledicama.

Posle svečane sednice, od 11 sati, počast oslobodiocima Vranja odata je polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji.

Na skupu na platou kod Pedagoškog fakulteta, ispred Spomenika revoluciji, Govorio je brigadni general Zoran Lubura, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Vranje. ,,Nikada ne smemo da zaboravimo naše potomke i njihovu borbu za slobodu.

Naša je dužnost da ih se sećamo, da ih pominjemo i da na mlade generacije prenosimo slobodarsku tradiciju, jer ko ne poštuje prošlost, ne može da se nada svetloj budućnosti. Mi danas živimo u miru i slobodi, ali nismo spokojni, jer je međunarodna scena opterećena izazovima i rizicima koji prete da ugroze i našu bezbednost.

Zbog toga moramo biti jedinstveni i složni u odbrani slobode i naših nacionalnih interesa. Želim vam da živimo i stvaramo u miru i da generacijama koje dolaze ostavimo mir, slobodu i povoljne uslove za život”, istakao je Lubura.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković naglasio je da u istoriji svakog grada postoje događaji i datumi, koji su od presudnog značaja za građane koji u njemu žive. ,,Sloboda se slavi, i upravo 7. septembar jeste datum, koji je zlatnim slovima upisan u istoriju našeg grada.

Vranje, Dan oslobođenja
foto: Kurir

To je dan kada je Vranje oslobođeno od okupatora u Drugom svetskom ratu. Sećanja na ovaj datum ne blede, a poštovanje prema oslobodiocima duboko je usađeno u svakom od nas.

Puni ljubavi prema otadžbini i budućim pokoljenjima rodoljubi ovog kraja dali su svoje živote, svesni da sloboda nema cenu. Platili su je svojim životima, a potomstvu ostavili u amanet da je čuvaju iznad svega, jer samo u slobodi jedna država može da sačuva svoj nacionalni identitet i državne interese”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da je naš zadatak, da negujući slobodarske vrednosti predaka mi, njihovi potomci, moramo nastojati da trasiramo put kojim će u budućnosti ići naša deca i buduće generacije. ,,To je slobodarski duh koji se temelji na pravim vrednostima, za koje se zalažemo svi mi kao i moderna Evropa kojoj težimo.

Vrednostima koje znače napredak, rast i razvoj našeg društva. Upravo zbog svega toga i u godinama koje su pred nama trudićemo se da nastavimo politiku mira, tolerancije, osnaživanja našeg grada u svakom smislu te reči. Pre svega infrastrukturnim i komunalnim uređenjem dovođenjem novih investitora, stvaranjem uslova za ostanak mladih i razvojem naše društvene zajednice u celini”, zaključio je Milenković.

Cveće i vence na spomenik palim borcima položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, narodni poslanik Dragan Nikolić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, delegacije 4. Brigade Kopnene vojske, BIA, Policijske uprave, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika, Srpskih ratnih veterana i Pokreta veterana Vranje.

Opelo poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske.

U programu su učestvovali hor muzičke škole ,,Stevan Mokranjac”, solisti Nađa Jančić i Velina Stamenković i učenici Gimnazije ,,Bora Stanković” , Ivana Gačić i Đorđe Antić.

Kurir.rs/ T. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track