FESTIVAL VINA, LJUBAVI, KULTURE I TURIZMA: Župska berba u Aleksandrovcu od 15. do 18. septembra
Foto: Kurir/Ž.M.

Manifestacija

FESTIVAL VINA, LJUBAVI, KULTURE I TURIZMA: Župska berba u Aleksandrovcu od 15. do 18. septembra

Srbija -

Ovogodišnja privredno turistička manifestacija “Župska berba”, 57. po redu, održaće se od 15. do 18. septembra u Aleksandrovcu uz bogat kulturno zabavni i umetnički program.

“Župska berba”, posle dvogodišnje pauze zbog epodemije virusa Kovid 19, vraća se na kulturnu i turističku mapu Srbije 15. septembra sa obimnim programom u oblasti privrede, kulture, obrazovanja, preduzetništva i zabave. U sva četiri dana vinogradari i vinari će u Vinskoj ulici izložiti plodove blagorodne Župe, u kojima će, posebno, uživati poštovaoci božanskog napitka.

Najmlađi će najaviti Berbu, u 11 sati prvog dana manifestacije, maskenbalom, koji će prirediti deca iz Predškolske ustanove “Naša radost”, a u 12 i 30 je za mališane planiran muzički program.

Svečano otvaranje, u 19 sati, obeležiće trubači, vatromet i obraćanje predsednika opštine, a zatim sledi koncert Uroša Živkovića u 21 sat.

Župska berba, Aleksandrovac, vino, grožđe
foto: Kurir/Ž.M.

Početak drugog programskog dana biće u znaku proizvoda ubranih u nedrima Župe postavljenih na izložbi poljoprivrednih produkata i mehanizacije u Srednjoj školi “Sveti Trifun”.

U 12 sati biće otvorena Fontana vina, jedinstvena u svetu, sa koje će se i ove godine besplatno točiti čuvena župska ružica, dar “Vino Župe”, a planiran je i bogat kulturno – umetnički i zabavni program, uz učešće velikog broja muzičkih izvođača.

U 13 sati Narodna biblioteka će, pod otvorenim nebom, promovisati svoje akcije i aktivnosti, a u 14 sati će lovci Župe pokazati svoje lovačke trofeje. Slede “Župske igre bez granica” (u 15 sati), a u 18 sati “Vinsko ljubavna rapsodija”, kabare program, sa specijalnom goščom Minom Lazarević.

Diskosov festival narodne muzike “Vino i pesma Župa 2022” zakazan je za 18 sati, specijalni gost je Milanče Radosavljević, a u 21 sat koncert će održati Aleksandra Mladenović i Nenad Manojlović.

Župska berba, Aleksandrovac, vino, grožđe
foto: Kurir/Ž.M.

Bogat program je predviđen i za subotu, 17. septembar. Pod nazivom “Hej povedi veselo” u 10 sati započeće Dečiji festival folklora, a za 12 sati je zakazana tradicionalna “Župska svadba”.

Posle svečanog defilea centrom Aleksandrovca, od 13 do 17 i 30 održava se Međunarodni festival folklora. U Muzeju vinarstva i vinigradsrstva za 18 sati, zakazana je promocija knjige

“Vinogradarstvo u srednjevekovnij Srbiji” Marine Štetić, a za 21 sat koncert Željka Samardžića.

Poslednji dan ovogodišnje “Župske berbe” predviđen je za narodne pesme i igre.

U 10 sati nastavlja se Dečiji festival folklora, a od 13 do 18 Međunarodni festival folklora.

Ovogodišnju, 57. po redu “Župsku berbu”, zatvoriće grupa “Riblja čorba”, čiji je koncert zakazan za 21 sat, , na sceni kod Fontane vina u centru ove potkopaoničke varošice, a srpske prestonice grožđa i vina.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja