SRPSKI JEZIK I PISMO SU VELIKO BLAGO KOJE TREBA ČUVATI: U Loznici svečano otvoren 89. VUKOV SABOR (FOTO)
Foto: T.Ilić

u znaku saborovanja posvećenog neprolaznom delu reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karažića

SRPSKI JEZIK I PISMO SU VELIKO BLAGO KOJE TREBA ČUVATI: U Loznici svečano otvoren 89. VUKOV SABOR (FOTO)

Srbija -

Loznica i Tršić od večeras su u znaku saborovanja posvećenog neprolaznom delu reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karažića.

U Vukovom domu kulture otvoren je 89. Vukov sabor koji će trajati do nedelje 19. septembra kada će završna svečanost biti održana na saborištu u Tršiću.

Saborovanje je otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i informisanja, koja je kazala da je Vukov sabor posvećen jednoj od najznačajnijih ličnosti u istoriji Srbije, a da nas brojni, bogati kulturni sadržaji gotovo devet decenija trajanja jedne od najstarijih kulturnih manifesacija kod nas svake godine podsećaju na zasluženo poštovanje koje Vuk Karadžić uživa u srpskom narodu.

 Danijela Vanušić
Danijela Vanušićfoto: T.Ilić

- Vuk je spoznao veliku istinu koja važi i danas da kultura ne pripada samo takozvanoj eliti već čitavom narodu. Svojim delom i životnim načelima pokazao je da voleti svoj narod i svoju zemlju i u isto vreme težiti prijateljstvu sa drugim narodima i kulturama nisu suprostavljene kategorije već naprotiv, prilika za sticanje znanja, oplemenjivanje sebe i druge strane. U tom svetlu, i sa ove vremenske doistance, može se reći da je bio preteča moderne kulturne diplomatije i najbolji primer kako svetu pokazati bogatu kulturnu baštinu i stvaralašto koje Srbija ima.

Loznica, Tršić, Vukov dom kulture
foto: T.Ilić

Njegov životni put treba da bude uzor mladima da je uprkos tome što je potekao iz male sredine, u vreme nepovoljno za bavljenje kulturom i naukom, Vuk uspeo da postane jedna od najuticajnijih ličnosti u istoriji Srbije. To je poruka mladima da predani rad, istrajost i posvećenost uvek daju rezultate i bivaju nagrađeni.

Loznica, Tršić, Vukov dom kulture
foto: T.Ilić

Mudri Vuk je davno rekao da je jezik hranitelj naroda i dokle živi jezik dotle živi inarod. U tim rečima krije se poruka svima nama da kao narod, društvo, pojedinci i nadležne institucije treba da učinimo sve kako bi naš jezik i pismo imali status koji kroz svoju lepotu i funkcionalnost zaslužuju - rekla je večeras Vanušićeva.

Ona je poručila da ''čuvajuči naše pismo gradimo temelje za budućnost u kome će ono biti još više prepoznato kao osnov kulturnog identiteta'', a naša je i moralna i zakonska obaveza da se staramo o svojim najvećim kulturnim i tradicionalnim vrednostima, ''što ćirilica svakako jeste''.

- Nikako ne smemo zaboraviti da su jezik i pismo konstitutivni elementi i objedinjujući činilac naroda i njegove kulture, od presudne važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta. Ministarstvo kulture nastaviće da posebnu pažnju posvećuje manifestaciji kao što je Vukov sabor koja na najbolji način neguje srpski jezik, afirmiše kulturu pismenosti i podiže opšti nivo jezičke kulture. Srpskijezik i pismo su veliko blago koje ne sme biti skrajnuto ni na koji način, njega treba čuvati, razvijati, što više upotrebljavati, a to je upravo ono što Sabor decenijama čini – zaključila je pomoćnica ministra kulture.

Loznica, Tršić, Vukov dom kulture
foto: T.Ilić

Predsednica Skupštine grada Milena Manojlović Knežević, kazala je u obraćanju da je ‘’naš prosvetitelj iz Jadra i Tršića najviše doprineo da se znanje o srpskom narodu proširi po Evropi i na svoj način, u njegovom vremenu, nadoknadio sve ono što je propušteno u diplomatiji i politici iz vremena pet vekova porobljene Srbije’’.

Milena Manojlović Knežević
Milena Manojlović Kneževićfoto: T.Ilić

- Kažu da je Vukovo delo nadvremenski primer kako se ide u Evropu i svet uz poštovanje svega najboljeg u našem narodu, način na koji se današnja Srbija spaja sa Evropom u okolnostima koje nisu puno povoljnije od onih iz Vukovog doba – rekla je ona.

Saborovanje je po tradiciji počelo ‘’Himnom Vuku’’ Stevana S.Mokranjaca koju je izveo hor Gimnazije ‘’Vuk Karadžić’’ , a onda je muzički sastav ‘’Kalem’’ održao koncert.

Kalem
Kalemfoto: T.Ilić

Narednih saborskih dana biće priređeno više različitih programa, a završna svečanost je u Tršiću, gde će na saborištu posle obraćanja Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, tradicionalnu besedu održati profesor dr Jovan Delić, dopinski član SANU.

Na otvorenoj pozornici potom će biti izvedena predstava ‘’Igra Vaska Pope’’, u čast stogodišnjice rođenja ovog srpskog pesnika. Vukov sabor održava se svake godine, uoči Male Gospojine, u čast reformatora srpskog pisca i azbuke Vuka Stefanovića Karadžića. Organizator svetkovine je Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

Kurir.rs/ T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track