FESTIVAL NARODNE MUZIKE: Župska berba u Aleksandrovcu u znaku pesme, a otvorena je i Fontana vina
Foto: Kurir/Ž.M.

Bogat program

FESTIVAL NARODNE MUZIKE: Župska berba u Aleksandrovcu u znaku pesme, a otvorena je i Fontana vina

Srbija -

Ovogodišnja privredno turistička manifestacija “Župska berba” u Aleksandrovcu, 57. po redu završava se danas, a drugi dan manifestacije obeležio je Festival narodne muzike “Vino i pesma Župa 2022”, koji je oduševio mnogobrojnu publiku.

Drugi programski dan manifestacije bio je u znaku proizvoda ubranih u nedrima Župe postavljenih na izložbi poljoprivrednih produkata i mehanizacije u Srednjoj školi “Sveti Trifun”.

U centru ove potkopaoničke varošice otvorena je Fontana vina, jedinstvena u svetu, sa koje je odmah započeto besplatno točenje čuvene župske ružice, dar “Vino Župe”, a izveden je i bogat kulturno – umetnički i zabavni program, uz učešće velikog broja muzičkih izvođača.

Narodna biblioteka Aleksandrovac je, pod otvorenim nebom, predstavila svoje akcije i aktivnosti, a lovci Župe su pokazali svoje lovačke trofeje. “Župske igre bez granica” su bile zanimljive posetiocima, a u kabare programu “Vinsko ljubavna rapsodija” nastupila je specijalna gošća Mina Lazarević.

Župska berba, Aleksandrovac
foto: Kurir/Ž.M.

Diskosov festival narodne muzike “Vino i pesma Župa 2022” održan je kasno sinoć, specijalni gosti su bili Andrija Ojdanić Era i Milanče Radosavljević, a zatim su koncert održali Aleksandra Mladenović i Nenad Manojlović.

Na Festivalu narodne muzike predstavilo se 16 interpretatorki i interpretatora, koji su oduševili mnogobrojnu publiku, a čije melodije je ocenjivao žiri. Ocene žirija su samo četvrtina ukupnog broja poena, koje će osvojiti autori pesama, muzike, aranžmana i interpretacije, jer će se čuti glas slušalaca radio stanica, korisnika društvenih mreža i kompetentnih stručnjaka, a zbirni rezultati biće saopšteni naknadno.

Župska berba, Aleksandrovac
foto: Kurir/Ž.M.

Andriji Eri Ojdaniću je uručena zlatna plaketa i proglašen je za viteza pesme, kopiju srednjevekovnog viteškog plašta postavio mu je čuveni vinogradar i vinar Mića Minić, vitez vina reda “Monah Dorotej”.

U nedelju, poslednjeg dana održan je Dečiji festival folklora, a zatim je usledila tradicionalna “Župska svadba”. Posle svečanog defilea centrom Aleksandrovca, održan je Međunarodni festival folklora. U Muzeju vinarstva i vinogradarstva bila je promocija knjige “Vinogradarstvo u srednjevekovnoj Srbiji” Marine Štetić, a potom koncert Željka Samardžića.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track