STIGLO VELIKO RUSKO CARSKO ZVONO OD 13 TONA U MANASTIR KOD KRUŠEVCA: Kad zazvoni, čuće se nadaleko, i do 50 kilometara (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Manastir Svetog Luke u Bošnjanu

STIGLO VELIKO RUSKO CARSKO ZVONO OD 13 TONA U MANASTIR KOD KRUŠEVCA: Kad zazvoni, čuće se nadaleko, i do 50 kilometara (FOTO)

Srbija -

KRUŠEVAC - Carsko zvono iz Rusije stiglo je u Manastir Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjane. Mnogobrojni verni narod sa oduševljenjem je dočekao Carsko zvono, koje je dopremljeno iz zvonolivnice iz Sankt Peterburga.

Zvono je nemerljive lepote, teško 13 tona, a kako Rusi kažu čuće se i do 50-60 km udaljenosti. Verni narod očekuje skorašnji završetak zvonika i postavljanje zvona, čiji će se zvuk čuti na daleko i pozivati pravoslavne hrišćane u ovo bogomdano mesto.

Manastir se nalazi na blagom uzvišenju iznad sela Bošnjana, na pola puta između Kruševca i Varvarina. Prema narodnom predanju, ovde je krajem 14. veka, za vreme kneza Lazara, sagrađen prvobitni manastir, na mestu naselja iz rimskog perioda, koje se zvalo Drenac ili Bukovac. Nema pisanih izvora, ali se pretpostavlja da je manastir osnovan u vreme ovog srpskog vladara i kosovskog mučenika. Knez Lazar je ovaj kraj, Ravaničkom poveljom, darovao svojoj zadužbini – manastiru Ravanici.

carsko zvono, rusko zvono, manastir svetog apostola i jevanđeliste Luke, manastir svetog luke, Bošjane, Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Na osnovu određenih lokalnih toponima, pretpostavlja se da su krajem XIV i početkom XV veka u Manastiru boravili monasi sinaiti, pristigli sa prostora Svete Gore Atoske. Postoji i pretpostavka o veza ove svetinje (u kojoj se proslavlja praznik Četrdeset mučenika sevastijskih – Mladenci) sa Temnićkim natpisom (pločom koja je bila ugrađena u neku crkvu, iz X - XI veka), pronađenom u pomoravskom selu Gornjem Katunu, na kojoj se nalaze imena deset od četrdeset sevastijskih mučenika.

Ovu svetinju su početkom XIX veka, u vreme buna i Prvog srpskog ustanka, zapalili Turci, sve građevine srušili i uništili i da je tada stradalo mnogo ljudi. Stariji meštani, učesnici Prvog svetskog rata, zapamtili su da se na manastirištu, kraj izvorišta gde su se dešavala isceljenja, pronašli nagorele balvane.

carsko zvono, rusko zvono, manastir svetog apostola i jevanđeliste Luke, manastir svetog luke, Bošjane, Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Postoji priča da je jedan meštanin u snu dobio naredbu od nekog svetitelja da na mestu nekadašnjeg započne gradnja novog manastira. Inicijativa je pokrenuta, uz blagoslov Episkopa šumadijskog dr Save Vukovića, počela je gradnja 1990. godine. Vladika Sava je 21. jula 1996. godine osveštao Manastir, koji je do 2002. godine bio ženski.

Pored čudotvorne ikone svetog Luke, u manastiru se nalaze i druge crkvene dragocenosti i odabrani primerci crkvenog mobilijara, darovani od mnogobrojnih poklonika ove svetinje.

Dolazak arhimandrita mr Alekseja Bogićevića za nastojatelja, manastir je postao muški i usledio je pravi preporod. Godine 2002. je imenovan za igumana ovog manastira. U periodu od dvadeset godina igumanovanja u ovoj svetinji izgrađena su četiri hrama i monaški konak sa trpezarijom, započeti radovi na novom zvoniku, ali pre svega uspostavljen je molitveni i bogoslužbeni život manastira.

1 / 5 Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Na redovnom majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC, od 15 – 20 maja ove godine, izabran je za vikara Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, sa titulom vikarni episkop hvostanski.

Kurir.rs/Tekst i foto: Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track