SVEČANOST U SUBOTICI: Otvoren prvi Muzej porcelana
Foto: ​​​​​​​Grad Subotica

SVEČANOST U SUBOTICI: Otvoren prvi Muzej porcelana

Srbija -

U Subotici je danas svečano otvoren prvi Muzej porcelana čija kolekcija broji više od dve hiljade vrednih eksponata koji su se koristili ili se i dalje koriste na ovim prostorima, u poslednjih 200 godina.

Kolekcija porcelana je podeljena u više grupa, tačnije grupisana je po manufakturama poput Herendi, Rozental, Lomanosov i brojnih drugih. Svečanom otvaranju Muzeja porcelana prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je ovom prilikom istakao da je muzej kao i sama kolekcija, od izuzetne važnosti za grad i širu zajednicu.

Grad Subotica
foto: Grad Subotica

“Eksponati koji se nalaze u muzeju su od izuzetne vrednosti i dugo su sakupljani. Ja se zaista nadam se da će jedan ovakav izložbeni prostor, sa ovako vrednim eksponatima od porcelana, koristiti i Gradu i široj zajednici kako u obrazovne tako i u turističke svrhe. Isto tako se nadam da će građani Subotice i svi koji budu obilazili ovaj muzej upoznati istoriju ovih veličanstvenih predmeta” izjavio je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Grad Subotica
foto: Grad Subotica

Predsednik Udruženja građana “Muzej porcelana iz naših kuća” Nikola Slavić, istakao je kako je za prikupljanje ove kolekcije bilo potrebno više od pet godina, a glavni cilj je da svim posetiocima prenesu barem delić oduševljenja koji se oseća u susretu sa predmetima od porcelana.

“Mi danas pre svega otvaramo jedan lep prostor koji treba ljudima da pruži lepotu primenjene umetnosti i predmeta koji su se koristili na našim prostorima, porcelanskih predmeta. To su predmeti izuzetne lepote, ne samo forme već i ručnog oslikavanja. Ono što je najvažnije jeste da mladi ljudi, naši učenici, đaci, deca, na jednom mestu vide i osete ove predmete i upravo zbog toga smatram da je ovakav muzej zaista bio potreban Subotici. Ukoliko uspemo da probudimo radoznalost i kreativnost posebno kod mladih ljudi, naša misija je uspela!” izjavio je Nikola Slavić, predsednik Udruženja građana “Muzej porcelana iz naših kuća”.

1 / 4 Foto: ​​​​​​​Grad Subotica

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track