OSLOBODIOCE NE SMEMO ZABORAVITI: SUBNOR Loznice obeležio 78. godišnjicu oslobođenja
Foto: SUBNOR Loznice

OSLOBODIOCE NE SMEMO ZABORAVITI: SUBNOR Loznice obeležio 78. godišnjicu oslobođenja

Srbija -

Polaganjem venaca na spomen kosturnicu palim borcima i Svečanom akademijom u Vukovom domu kulture danas je 78. godišnjicu od oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu obeležio Gradski odbor Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova (SUBNOR).

Najpre su na lozničkom Partizanskom groblju vence položile delegacije Grada Loznica, Vojske Srbije, Ambasade Rusije, SUBNOR-a Loznice, Šapca, Sremske Mitrovice, Valjeva, Bajine Bašte, srpski ratni veterani, udruženja vojnih i policijskih penzionera kao i udruženja i partija koje neguju slobodarske tradicije. Posle toga održana je svečana akademija na kojoj je Života Isaković, predsednik lozničkog SUBNOR, podsetio na istorijske događaje iz 1944. i kazao da ’’na ovaj veliki dan treba da podvučemo crtu šta smo i koliko u prethodnoj godini uradili’’. Posebno koliko smo se suprostavili i sprečili pokušaje nasilne, neargumentovane revizije već proverenih istorijskih događaja, kazao je on dok se pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić osvrnuo na slavnu prošlost lozničkog kraja, podsetivši na čuvene bojeve na Čokešini, Loznici, Cersku i bitku na Gučevu.

SUBNOR, Loznica, oslobođenje
foto: SUBNOR Loznice

- Slavimo 78 godina u slobodi ali nikada ne smemo zaboraviti pretke koji su vodili bitke da bismo mi živeli u miru i slobodi. Ne smemo zaboraviti ni 31. avgust 1941. kada je mladi oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije Veselin Misita poveo ustanike da oslobodi Loznicu od nemačkog okupatora, ni krvavi oktobar 1941, i streljanje žitelji sela gornjeg Jadra, kao ni 23. septembar 1944. kada je Loznicu oslobodila partizanska vojska. Loznica je danas slobodan grad, privredni, kulturni i turistički centar ovog dela zapadne Srbije, grad koji se ubrzano razvija i u koji dolaze investitori – rekao je on.

SUBNOR, Loznica, oslobođenje
foto: SUBNOR Loznice

U ime ambasade Rusije, Lozničanima je dan oslobođenja čestitao i pukovnik Jevgenij Poljakov, koji je rekao da je najbitnije da se sećamo tih heroja koji su dali živote braneći ovu zemlju. Rusija je uvek bila uz vas, rame uz rame smo se borili protiv nacista i pobedili smo, kazao je on dok je prigodnu besedu održao Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik ''Večernjih novosti''.

SUBNOR, Loznica, oslobođenje
foto: SUBNOR Loznice

- Borci u Loznici podigli su ustanak kada su videli da je srpskom narodu loše, da dolaze glasovi o pokoljima na Kozari ili Kordunu. Niko nije tad ustao da bi pravio veliku Srbiju već se borio za slobodu svog naroda. U reviziji istorije došlo je do toga da su okupatori postali oslobodioci, žrtve dželati, a slobodari zavojevači – rekao je pored ostalog Vučelić i podsetio na reči predsednika Aleksandra Vučića da nikad Srbi nisu kročili nogom na neku drugu teritoriju, a da su, ipak, doživeli da budu bombardovani i rasparčavani.

SUBNOR, Loznica, oslobođenje
foto: SUBNOR Loznice

Na akademiji je SUBNOR dodelio priznanja onima koji su pomogli radu ove organizacije u prethodnom periodu. Inače, iz Jadarskog sreza je tokom Drugog svetskog rata u redovima Narodnooslobodilačke vojske bilo oko četiri hiljade boraca, poginulo ih je više od 600, a više od tri hiljade civila ubijeno je od strane nemačkog okupatora u lozničkom kraju. Partizanske jedinice Druge vojvođanske brigade, 16. divizije 12. korpusa NOVJ, oslobodile su Loznicu 23. septembra 1944. i taj datum je do 2002. obeležavan kao Dan opštine.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track