OD LOZNICE DO TRŠIĆA: Oko 100 biciklista pokrenulo točak zdravlja (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

OD LOZNICE DO TRŠIĆA: Oko 100 biciklista pokrenulo točak zdravlja (FOTO)

Srbija -

Oko stotinu ljubitelja biciklizma i zdravih stilova života danas je okretalo pedale od gradskog šetališta do Tršića na sportsko-rekreativnoj manifestaciji "Pokreni točak zdravlja" koju je Turistička organizacija grada (TOG) Loznice organizovala 11. put. Vožnja je bila planirana pre sedam dana, ali su kišni oblaci bili jači da bi danas sunce bilo na strani biciklista koji su imali idelan dan za druženje.

Loznica, bicikl, bicikli
foto: Kurir/T.I.

Sat vremena pre početka glavne vožnje, duge sedam kilometara, u deset je prvi put organizovana vožnja "biciklića" za decu od dve do šest godina na kojoj je pedale okretalo desetak mališana, da bi onda na scenu stupili stariji. Na vožnju su uglavnom došli srednjoškolci i osnovci, a bilo je i roditeja koji su vozili svoje mališane, verovatno buduće bicikliste.

Prema rečima Snežane Perić, direktorke TOGL, cilj manifestacije je da "bude što veći broj ljubitelja biciklizma, prirode, zdravog stila života, a posebno raduje što smo u imali lepu dečju vožnju biciklićima". Ona se zahvalila na podršci koju pružaju loznički Dom zdravlja "Dr Milenko Marin", brojna udruženja, Kancelarija za mlade, sponzori i građani i dodala da su učesnici vožnje dobili rančiće sa prigodnim poklonima.

Loznica, bicikl, bicikli
foto: Kurir/T.I.

Na cilju u Tršiću za bicikliste je priređen takmičarsko zabavni program pa su se nadmetali u brzoj i sporoj vožnji kao i "slalomu". Prema rečima Bojana Lučića, koordinator Omladinskog centra, osim vožnje i zabave, manifestacija je prilika da se nešto nauči o bezbednosti kada je u pitanju vožnja bicikla.

- Znamo da bicikliste drugi učesnici u saobraćaju ne poštuju previše i cilj je da ovom akcijom pošaljemo jasnu poruku da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju. Važno je povećati bezbednost biciklista pa će jedna od narednih akcija biti podela prednjeg i zadnjeg svetla za bicikla školarcima kako bi bili što uočljivi na putu od kuće do škole i obratno. Akciju ćemo sprovesti u saradnji sa TOGL sa kojom, realizujemo sve aktivnosti kada su u pitanju sportski stilovi života i uz podršku UFK "Lagator" i gradske uprave – rekao je on.

Dan je bio kao stvoren za ‘’pedalanje’’, a Loznica je grad koji poslednjih godina sve više pažnje poklanja biciklistima i nastoji da stvori što bolje uslove za njih u ovdašnjem saobraćaju, a nedavno je otvoren i servis javno dostupnih bicikala.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track