GOLD GONDOLA OBELEŽILA SVETSKI DAN ČISTIH PLANINA: Akcija prikupljanja otpada na delu trase
Foto: BETAPHOTO/Opština Čajetina

Udruženo za čistije planine

GOLD GONDOLA OBELEŽILA SVETSKI DAN ČISTIH PLANINA: Akcija prikupljanja otpada na delu trase

Srbija -

Zlatiborska "Gold Gondola" obeležila je danas Svetski dan čistih planina akcijom prikupljanja otpada na delu trase gondole koju su podržala javna preduzeća i ustanove sa Zlatibora i iz Čajetine, a pod sloganom "Udruženo za čistije planine", objavila je Opština Čajetina.

Zlatibor, Gondola, Gold gondola
foto: BETAPHOTO/Opština Čajetina

Učesnici su na Torniku sakupljali otpad, na međustanici je rasklonjeno granje, a deca iz ekološke sekcije osnovne škole "Dimitrije Tucović" i Кarate kluba "Rujno" posadila su tuje, lukovice i ukrasno bilje.

Zlatibor, Gondola, Gold gondola
foto: BETAPHOTO/Opština Čajetina

"Sa željom da simbolično pokažemo koliko vodimo računa o prirodi i da okolina koju nudimo turistima bude čista, obeležili smo ovaj dan. Svi mi, koji smo učestvovali u ovoj akciji čišćenja, predstavili smo javnosti kakva nam je svest o zaštiti životne sredine", izjavila je direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić.

Ona je istakla da se okolina ne čuva samo danas, već se o tome svakodnevno vodi računa sa željom da se te navike prenesu i na posetioce Zlatibora, naročito od kada je počela primarna selekcija otpada u Opštini Čajetina.

U akciji organizovanog čišćenja, pored dece, učestvovali su prijatelji i saradnici "Gold gondole" - TRК "Zlatibor", TO Zlatibor, КC Čajetina, EКO Agrar, КJP Zlatibor, JКP Vodovod Zlatibor, Biblioteka "Ljubiša R. Đenić" i Opština Čajetina.

Podseća se da se Svetski dan čistih planina obeležava sa ciljem jačanja svesti o značaju planina, kao i isticanja mogućnosti i ograničenja ka njihovom očuvanju, a u skladu sa tim, širom sveta se održavaju razne ekološke akcije čišćenja, posete prirodi, planinarenja, istraživanja, šetnje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja