SAJAM RODITELJSTVA U LOZNICI: Podrška porodicama sa decom i razvoj svesti o značaju rane inkluzije
Foto: Kurir/T.I.

obdanište "Čarolija"

SAJAM RODITELJSTVA U LOZNICI: Podrška porodicama sa decom i razvoj svesti o značaju rane inkluzije

Srbija -

Obdanište "Čarolija" na Lagatoru, deo Predškolske ustanove (PU) "Bambi", bilo je domaćin Sajma roditeljstva koji su zajedno organizovali Ministarstvo prosvete i Grad Loznica, a svečano ga otvorili pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Milan Pašić i pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

Ovo je četvrti Sajam roditeljstva koji je održan u okviru Projekta ‘’Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koji se realizuje uz podršku Svetske banke, a prvi u Loznici.

- Ovde smo sa zajedničkim ciljem da pružimo podršku porodicama sa decom i doprinesemo razvoju svesti o značaju rane inkluzije i uključivanja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Sajam roditeljstva je primer novog načina komunikacije roditelja sa institucijama na lokalnom nivou i unapređivanja te saradnje - rečeno je na otvaranju.

Loznica, Sajam Roditeljstva
foto: Kurir/T.I.

- Roditelji će imati priliku da kroz interesantne edukativne radionice saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine i zašto je vrtić dobro okruženje za odrastanje njihove dece. Takođe, imaće priliku da se informišu o podršci koju porodicama sa decom pružaju lokalne institucije i udruženja. U okviru projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje", realizuje se izgradnja, dogradnja i adaptacija objekata predškolskih ustanova širom Srbije, čime će se obezbediti ukupno 11.000 novih mesta za predškolce. Jedan od takvih objekata nalazi se i u Loznici, u Lozničkom Polju, u kome će biti obezbeđeno oko 270 novih mesta. Pored povećanja obuhvata dece, podrške implementaciji novih Osnova programa, obučenih i kompetentnih vaspitača, projektom su obezbeđeni i grantovi za 34 lokalna programa, kojima se unapređuje intersektorska saradnja u oblasti inkluzije dece predškolskog uzrasta i podrške porodicama sa malom decom - rekao je dr Pašić.

Loznica, Sajam Roditeljstva
foto: Kurir/T.I.

Đokić je ocenio da je Sajam roditeljstva prilika da se ukaže na važnost ranog uključivanja sve dece u sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja, i unapredi direktna komunikacija i saradnja roditelja i ustanova na lokalu, da se rad ustanove približi deci i roditeljima. On je podsetio da PU Bambi može da prihvati nešto manje od 1.700 dece u pet objekata na području grada, po jedan u Banji Koviljači i Lešnici i više od 30 prostora na seoskom području, ali to nije dovoljno i uz odršku države gradi se novo obdanište.

Loznica, Sajam Roditeljstva
foto: Kurir/T.I.

- Loznica izdvaja novac za jednokratne pomoći za više mera, za mlade bračne parove, za prvo, drugo, treće, četvrto dete, nezaposlene porodilje do detetovih godinu dana, za vantelesnu oplodnju, sufinansiramo 80 odsto troškove boravka u obdaništu, za treće i svako sledeće dete to je besplatno, finansiramo dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, stipendiramo više od 120 studenata i učenika. Činimo sve kako bismo roditeljima olakšali šta možemo – kazao je Đokić.

Roditelji su danas zajedno sa decom mogli da se uključe u različite kreativne, edukativne i istraživačke radionice kao i sportske aktivnosti i informišu se o dostupnim uslugama i podršci roditeljstvu.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track