ZVONKOV SIR KUPUJU I NA GRAM, EVO ŠTA U NJEGA STAVLJA: Ovaj Smederevac pravi jedan od najskupljih na svetu, 100 grama košta 100€
Foto: RINA

prava retkost

ZVONKOV SIR KUPUJU I NA GRAM, EVO ŠTA U NJEGA STAVLJA: Ovaj Smederevac pravi jedan od najskupljih na svetu, 100 grama košta 100€

Srbija -

SMEDEREVO - Mnogi građani Srbije dali su se u lov na tartufe, jer se pokazalo da naša zemlja i te kako ima čime da se pohvali kad su u pitanju ove najskuplje gljive na svetu.

Zvonko Jovanović iz Smedereva otišao je korak dalje i odlučio da napravi sir tartufima koji se zbog svoje paprene cene kupuje na grame, a ne a kilograme.

"Mi smo odlučili da napravimo nešto što mnogima nije pošlo za rukom. Sir sa tartufima nije za svakodnevnu konzumaciju. Ima ekstremno jak ukus, a njegova cena je 100 evra za 100 grama. Pravi se isključivo od kravljeg mleka, dodaje se beli ili crni tartuf i to sve sazreva četiri godine. Pre toga ne treba da se konzumira. U takav stir stavljaju se i dodaci poput žalfije i oraha", rekao je za RINU Zvonko.

Zvonko Jovanović, Smederevo, Sir
foto: RINA

Ovakvi sirevi služe se uz flašu dobrog vina i posle glavnog jela kao poseban delikates. Pošto je izuzetno jakog ukusa, čak i najvatreniji ljubitelji sira sa tartufima mogu da pojedu male količine. Primera radi, 100 grama ovog specijaliteta za jedno veče mogu da pojedu četiri osobe jedno veče.

"Ono što je bitno jeste da unutar ovog sira se stavljaju dodaci pravog tartufa a ne neka ulja. Sastav je šest odsto belog, dok je u crnom deset posto tartufa. Ovaj sir je odličan afrodizijak, a zbog svojih svojstava preporučuje se osobama preko 50 godina", dodao je Zvonko uz osmeh.

Zvonko Jovanović, Smederevo, Sir
foto: RINA

Ovaj Smederevac svoj asortiman izlošio je na prvom sajmu mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji koji je proteklog vikedna održan u selu Gornja Gorevnica kod Čačka.

Na manifestaciji Mlečni put mnogi su prvi put imali priliku da probaju upravo ovaj skupoceni sir, ali i mnoge druge specijalitete od mleka poput rolovanog kajmaka, magarećeg sira ali i lekovitog sira od aronije.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track