VRANJE HEROINAMA Tričković: Žene iz Škotske će zauvek biti deo istorije našeg grada
Foto: Kurir/T.S.

VRANJE HEROINAMA Tričković: Žene iz Škotske će zauvek biti deo istorije našeg grada

Srbija -

Komemorativni skup održan je u Vranju, u ponedeljak na platou ispred Doma zdravlja gde se nalazi spomenik "Žene Škotske".

Predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković, govorio je o humanosti i požrtvovanju škotske doktorke Izabel Emsli Haton i njenih saradnica, koje su sa mnogo posvećenosti lečile srpske vojnike i civilno stanovništvo tokom i posle Prvog svetskog rata.

"Dr Izabel Emsli Haton je 1918. godine imenovana za glavnog bolničkog oficira i sa Solunskog fronta prekomandovana je u Vranje. Šestu jedinicu 'Bolnice žene Škotske' uglavnom su činile doktorke i medicinske sestre iz Australije i Novog Zelanda. Jedinicu 'Amerika' činilo je 11 lekara i 40 medicinskih sestara. Na čelu ove jedinice bila je dr Izabel Emsli Haton vredna i mila doktorka koja je plenila dobrotom i predanošću svom pozivu. Dolaskom u naš grad, otpočela je mukotrpan posao obnavljanja bolnice u nemogućim uslovima. Od opustošenih i opljačkanih prostorija, bez ikakve opreme, uspela je da sa svojim saradnicama organizuje bolnicu, potpuno je opremi i stvori pristojne uslove za lečenje pacijenata. Na taj način postavljeni su temelji posleratnog zdravstvenog sistema u Vranju", rekao je Tričković.

Vranje
foto: Kurir/T.S.

Direktor vranjskog Zdravstvenog centra dr Saša Đorđević govorio je o hrabrosti i požrtvovanju dr Izabel Emsli Haton i njenih saradnica.

Vence i cveće na spomenik "Žene Škotske" položili su predsednik Skupštine grada Vranja dr Dejan Tričković sa saradnicima, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, prvi sekretar u ambasadi Velike Britanije u Beogradu Vilijam Hopkinson, delegacija gradske opštine Mladenovac, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, Policijske uprave, Zdravstvenog centra, boračkih organizacija i Medicinske škole Dr Izabel Emsli Haton. Nastupili su hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac” i učenici Medicinske škole "Dr Izabel Emsli Haton".

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track