PODRŠKA ZA ĐAKE: Dodeljene stipendije učenicima Tehničke škole "Ivan Sarić" i Politehničke škole u Subotici
Foto: Grad Subotica

PODRŠKA ZA ĐAKE: Dodeljene stipendije učenicima Tehničke škole "Ivan Sarić" i Politehničke škole u Subotici

Srbija -

U Plavoj sali Gradske kuće u Subotici danas su dodeljene stipendije učenicima Tehničke škole „Ivan Sarić” i Politehničke škole.

Trideset učenika prvih razreda zanatske struke dobilo je stipendije koje će im biti dodatni motiv za dalje školovanje. U razgovoru sa Jasminom Stevanović, sekretarom Sekretarijata za društvene delatnosti, saznajemo detalje sa današnje dodele.

“Dodelom stipendija mi pomažemo trideset učenika prvih razreda zanatske struke, dakle zanatskih zanimanja, trogodišnjih zanatskih zanimanja. Grad Subotica podržava i napore škola da na što bolji način prikažu dualno obrazovanje i uđu u taj sistem dualnog obrazovanja u kome su oni već nekoliko godina ali naravno da budu što uspešniji. Podržava i roditelje i decu i ovo je jedan dodatni motiv deci i naravno olakšanje njihovim roditeljima da školuju decu novim zanimanjima. Ovo su zanimanja koja su izuzetno važna ne samo za grad Suboticu nego i za državu Srbiju. Ovo su zlatna zanimanja gde deca doslovno imaju zlatne ruke kada ih završe, jer je reč o zanimanjima koja su izuzetno tražena i deficitarna. Zaista nam je želja da negde i razbijemo predrasude da su ova trogodišnja zanimanja možda manje važna, manje značajna. Naprotiv, želimo da pokažemo da će ova deca ukoliko završe svoje školovanje, a mislim da hoće jer se radi o marljivoj i vrednoj deci, da će ova deca moći da imaju izuzetno dobru zaradu nakon svog školovanja, a ono što ih čeka to je sasvim siguran posao prema onim podacima i prema razgovorima koje smo mi dobili u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i u Privrednoj komori. Zanimljiv podatak je taj da se među trideset đaka našla i jedna devojčica, zbog čega nam je posebno drago. Nadam se da će sledeće godine broj devojčica biti još veći. Grad Subotica dodeljuje trideset stipendija u iznosu od 3.000 dinara u mesečnim ratama, a naš predlog je da se ta stipendija poveća na 5.000 dinara i da naredne godine imamo daleko veći broj dece koja se javljaju na ova zanimanja jer je to znak, pokazatelj da su prepoznali sve napore i svojih škola i Grada Subotice i države Srbije da ostanu ovde, da se školuju na zanatskim zanimanjima, da možemo da se pohvalimo da imamo veliki broj majstora jer oni zaista nedostaju na tržištu” izjavila je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, za Subotica živi.

1 / 4 Foto: Grad Subotica

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track