NOVAC ZA VANTELESNU OPLODNJU! Treću godinu uzastopno u Loznici podstiču natalitet: Maksimalnih 350.000 dinara dobilo je 14 parova!
Foto: Kurir/T.Ilić

Budžet

NOVAC ZA VANTELESNU OPLODNJU! Treću godinu uzastopno u Loznici podstiču natalitet: Maksimalnih 350.000 dinara dobilo je 14 parova!

Srbija -

U ovogodišnjem budžetu Grada Loznice za podršku vantelesne oplodnje (VTO) predviđeno je šest miliona dinara, isto kao i prošle, a od kraja februara traje konkurs i do sada se prijavilo osam bračnih parova koji su dobili sredstva.

Prema podacima iz gradskog Odeljenja za društvene delatnosti svi nisu dobili maksimalnih 350.000 dinara, jer su dva para tražila manji iznos u skladu sa predračunom ustanove u kojoj će otići zbog vantelesne oplodnje. Ovo je treća uzastopna godina kako Loznica iz lokalnog budžeta nadoknađuje troškovi VTO i Lozničanke koje nisu navršile 45 godina u momentu podnošenja zahteva od početka imaju pravo na ovu podršku.

Naknada troškova za VTO počela je 2020. godine kada je u budžetu za tu namenu bilo odvojeno pet miliona dinara, a po maksimalnih 350.000 dinara dobilo je četrnaest bračnih parova dok je prošle njih jedanaest dobilo šansu da se ostvare kao roditelji i podršku u takvim iznosima. Loznica uz sve to refundira i troškove bračnim parovima koji se leče i u inostranstvu.

U gradskoj upravi se nadaju da će ove godine biti potrošeno svih šest miliona dinara za VTO, što je dovoljno da sedamnaest parova dobije maksimalan iznos, a grad postati bogatiji za nove sugrađane. Do isteka godine ostala su još dva meseca, a još nekoliko parova interesovalo se za ovaj vid podrške pa se očekuje da u 2022. broj onih koji su dobili novac za VTO bude bar identičan prošlogodišnjem.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track