MITROVDAN U NAJMANJOJ CRKVI! Sveti Dimitrije je zaštitnik replike Njegoševe kapele na Bagdali u Kruševcu
Foto: Kurir/Ž.M.

Slava

MITROVDAN U NAJMANJOJ CRKVI! Sveti Dimitrije je zaštitnik replike Njegoševe kapele na Bagdali u Kruševcu

Srbija -

Sveti Dimitrije je zaštitnik replike Njegoševe kapele na Bagdali u Kruševcu, koja je deseta po redu u Srbiji.

Replika Njegoševe kapele na Bagdali podignuta je 2013. godine u čast 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, pravoslavnog vladike crnogorskog i brdskog i poglavara Crne Gore od 1830. do 1851. godine. Jedan od najvećih srpskih pesnika i filosofa rođen je 13. novembra 1813. u Njegušima, a preminuo je 31. oktobra 1851. na Cetinju.

Njegoš je kapelu na Lovćenu podigao u čast svoga strica vladike Petra Prvog Petrovića – Svetog Petra Cetinjskog i želeo je da u njoj bude sahranjen. U vreme Prvog svetskog rata Austrijanci su bombardovali kapelu 1916, a nova kapela je podignuta na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda SPC iz 1920, a po nalogu kralja Aleksandra je podignuta nova kapela 1925. godine. Italijani su 1942. godine oštetili kapelu, komunističke vlasti su je srušile 1972, a 1974. je podignut mauzolej.

Kruševac, Mitrovdan
foto: Kurir/Ž.M.

Inicijativa za podizanje replike Njegoševe kapele pokrenuta je u Kruševcu 1978. godine, a bogomolja je posvećena svetim mučenicima i pobedonosnicima Georgiju i Dimitriju. Privrednik Ljubomir Ćurčić, poreklom iz okoline Raške, koji veoma uspešno posluje u Rusiji, donirao je 50.000 evra za radove na ovoj svetinji, a na sugestiju prijatelja Gorana Radmanovca iz Brusa, koji je, takođe, uspešni preduzetnik u Moskvi.

Na Bagdali je izgrađen i Hram Svetog Jovana Krstitelja, koji je donirao političar Bratislav Gašić sa porodicom, a 2015. godine je osveštao Vladika srpski Irinej.

Prema rečima Vladike Davida, izgradnja nove crkve, treće u molitvenom triptihu kompleksa Bagdala, biće kruna graditeljstva u Kruševcu.

- Posvećena je Svetim Arhangelima, po uzoru na Arhangele Cara Dušana u Prizrenu. Uz novi hram biće sagrađen trem, atrijum, amfiteatar, uređen prostor za kulturna dešavanja sa pratećim sadržajima, tako da bi Bagdala zaista bila taj Božji pogled. Ona i sada jeste divni božji pogled, izjavio je vladika kruševački dr David Perović.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track