00:20

Čudnovati pisac iz Pirota čuva srpske reči od zaborava

čudnovato

GLASOVI POKOJNIKA MU POMAŽU U PISANJU! Neverovatni pisac iz Pirota sakupio je 33.000 reči koje bi ZAUVEK BILE ZABORAVLJENE

Srbija -

Dragoljub Zlatković je do sada objavio više od 20 knjiga, a za svoje dvotomno delo “Rečnik pirotskog govora” dobio je nagradu Vukove zadužbine za nauku 2015. godine.

Po struci agronom i pisac, kolekcionar je starih zaboravljenih reči i uspavanki za decu.

300 čuda, Dragoljub Zlatković
foto: Kurir tv

On je pirotski sakupljač izgubljenih reči. Sakupio ih je kroz književna dela, priče, pesme, a sve ukpuno je objavio 33.000 reči.

300 čuda, Dragoljub Zlatković
foto: Kurir tv

- Počev od aprila 1965. godine zabeležio sam oko 44.000 reči u 25. rečnika to su poznate i polupoznate reči- ispričao je Zlatković.

Pored reči i pesama sakupio je i brzalice, svojevremeno veoma popularne kod omladine.

Od raznoraznih narodnih i dečijih, ima i onih šaljivog karatkera. Kako je ispričao Zlatković, momci su koristili brzalice kada žele da navuku devojku da kaže ružnu reč. Kada više puta brzo ponovi, zvuk i smisao brzalice ima dvojak karakter.

300 čuda, Dragoljub Zlatković
foto: Kurir tv

- Pot put puta je guba, na put puta je buga- podelio je Zlatković kroz smeh.

Zlatković je postavio sebi zadatak da beleži sve što radi.

- Pišem sve. Kada spavam, brijem se, idem negde... Onda tako neprekidno radi glava. Vozim bicikl zaustavim se zapišem vozim bicikl i idem dalje- rekao je on.

Dragoljub Zlatković
foto: Kurir tv

Dragoljub se druži i sa pokonicima. Često mu se javlja glas pokojne babe Zagorke, teta Đurena, ali i drugi pokojnici.

- Kada mi se javi baba čujem njen glas, kao da mi ona diktira. Kaže "Dragane ovo ne valja! " Taj trenutak mi je radost i milo mi je što ih se sećam. Moram da čuvam zdravlje da bih sve ovo mogao da objavim jer sam svima njima dužan-podelio je Zlatković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja