00:59

ŠTA JE PROŠLOST AKO NEMA TRAGOVA DA O NJOJ SVEDOČE?

kojekude

NEVEROVATNE PRIČE IZ JUŽNOG BANATA: Misteriozne visoke kule u obliku piramida i legenda o Peri milioneru koje se i danas sećaju

Srbija -

Šta je prošlost i ljudski život, ukoliko nema tragova da o njima svedoče?

U poseti gradu Kovinu, avanturista Vukašin Grozdanić prvo je obišao galeriju starih fotografija Kovina.

Kroz jedan vek sproveo ga je predsednik udruženja Petar Lukić. Kao strastveni čuvar sećanja na ljude čije bi priče bile zaboravljene, on je oživeo prošlost jednog od najzaniljivijih ljudi koji su živeli u Kovinu.

Petar Lazarević, bećar i milioner, utisnut u mnogim fotografijama, uživao je nasleđeni novac svoga oca, voleo je žene, i trošio novac nemilice. Pamte ga kao galantnog, čoveka finog stila oblačenja, i kao velikog šaljivdžiju.

Kojekude, Pera LAzarević
foto: Kurir tv

Siromašnim dečkićima je davao mogućnost da zarade, tako što su dečaci sakriveni u žbunju kada Pera ide vikali "Živeo Pera Lazarević" a Pera je preko ramena bacao sitan novac koji su dečaci kasnije tražili i sakupljali.

Njegova majka, rezignirana ovim načinom života, često mu je vikala: "Dabogda te doveli u mrtvačkim kolima!". Lazarević je platio mrtvački sanduk, samrtnu poovorku i pred uplakanom majkom teatralno izašao iz sanduka.

Još daljoj prošlosti sveodoči srednjovekovni grad na levoj obali Dunava. U poslednje tri godine ovde se sprovode arheološka iskopavanja i celo područje je zaštićeno kao spomenik kulture iz 15. veka.

Kovin, Kojekude
foto: Kurir tv

A sliku o Kovinu i bogato kulturno nasleđe upotpunio je Milivoje Grčić, direktor Centra za kulturu Kovin.

- U domu nikad nije prazno. Pored arhive fotografija, više od 1.500 fotoaparata, dom obiluje arheološkim iskopinama ostacima grnačarije, kao i fosilnim ostatacima mamuta i ogromnim brojem ostataka izumrlih vrsta- rekao je Grčić.

Kovin, Kojekude
foto: Kurir tv

Jedna od velikih zagonetki koje golicaju maštu na ovom području su visoke kule u obliku piramida. Pri dnu su široke, tek toliko da čovek prosečne građe jedva stane u njih, a sam vrh seže visoko.

Kovin, Kojekude
foto: Kurir tv

Ekipa emisije Kojekude ubrzo je saznala da se radi o geotopografskim tornjevima koji su napravljeni širom Austrougarske monarhije i na mapama su označeni kao piramide. Služe kao topografski markeri o kojima se veoma malo zna u Srbiji.

Njihov način izrade ukazuje da su korišćeni u vojne svrhe, jer se mogu videti sa jako velike razdaljine, pa su tako bili odlični signalitzatori.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track