05:04

VELIKA TAJNA ĆELAVOG ISUSA KRIJE SE U OVOJ PEĆINSKOJ CRKVI: Ova sprska freska iz 13. veka jedinstvena je u svetu! EVO I PO ČEMU

KURIR TV

JEDINI "ĆELAVI ISUS" NA SVETU NALAZI SE U SRBIJI! Ova freska iz 13. veka pronađena je u pećinskoj crkvi, A NJENE TAJNE MALO KO ZNA

Srbija -

Kod sela Rsovci na Staroj planini, 20 kilometara od Pirota, otrkivena je pećinska crkva, ali ona nije jedinstvena po tome što je u pećini, već po prikazu Isusa hrista koji odstupa od kanona.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

- To je Isus Bogomladenac ili kako ga Piroćanci zovu "Ćelavi Isus". Ova freska je jedinstvena jer Isus nigde nikada nije naslikan bez kose, dok ovde jeste - rekao je Siniša Antonović.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Crkva je verovatno podignuta tokom druge polovina 13. veka i isposničke je prirode. U to vreme do nje se dolazilo vrlo teško, strmom stazom. Ono zbog čega je značajna je freska na kojoj se nalazi prikaz Isusa mladenca kao mladog muškarca bez kose.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Ne zna se kada je ova freska nastala, ali se pretpostavlja da je u 13. veku, kada je veliki broj isposnika došlo iz Sinaja u Moravsku Srbiju. Isposnici su posebna vrsta pustinjaka, osobe koje su se iz verski razloga povukle iz sveta. Da bi živele asketski i potpuno posvećene neprestajnoj molitivi i pričešćivanju.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

- Crkva je bila isposnica ljudima sa Sinaja koji su boravili na ovom prostoru u 13. veku. Ove prirodne male pećine su bila mesta gde su isposnici spavali i provodili vreme - rekao je Antonović.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Za ovu fresku se sa sigurnošću zna da predstavlja Isusa Hrista. Takođe se zna da on nije bio ćelav i da je imao dugu kosu, bradu i produhovljen pogled.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track