SVE MANJE MESTA ZA "VEČNE KUĆE": Lozničkom gradskom groblju potrebno proširenje
Foto: Kurir/T.I.

SVE MANJE MESTA ZA "VEČNE KUĆE": Lozničkom gradskom groblju potrebno proširenje

Srbija -

Gradsko groblje u Loznici sve je "tesnije" i neophodno je njegovo proširenje pošto prema proceni iz KJP "Naš dom", u čijoj se nadležnosti nalazi, mesta za sahranjivanje ima za još oko dve godine. Prema rečima direktora preduzeća Janka Aleksića o tome gde će biti prošireno odlučiće lokalna samouprava, a potrebno je najoptimalnije dugoročno rešenje.

Na groblju je ukupno 14.240 grobnih mesta, od čega je oko 11.700 popunjenih dok su ostala, skoro 2.600 njih, prazna, ali su već zakupljena. Prošle godine na gradskom groblju obavljeno je kao nikada pre čak 427 sahrana, 83 više u odnosu na prethodnu, a ovde je uobičajeno da godišnje bude oko 300 ukopa, retko kad nešto više. Od početka godine do sredine ove sedmice obavljeno je malo više od 310 sahrana i ne očekuje se da će ih do isteka 2022. biti 350, koliko ih je u ovo doba bilo lane.

Loznica, groblje
foto: Kurir/T.I.

Nedavno je sa takozvanog novog dela gradskog groblja uklonjen plastenik kako bi i taj prostor bio iskorišćen za izradu opsega budućih grobnih mesta jer je sva slobodna površina gotovo iskorišćena. U gradskoj upravi svesni su situacije i u Planu generalne regulacije za Loznicu proširenje gradskog groblja je predviđeno. Namera je da to bude učinjeno na parcele koje se nalaze do postojećeg groblja i u privatnom su vlasništvu, tako da je u narednom periodu potrebno da budu obavljeni razgovori sa njihovim vlasnicima oko otkupa. Očekuje se da na taj način problem mesta za sahranjivanje u gradu Loznici bude rešen za narednih desetak godina. Osim gradskog lokalna samouprava u narednoj godini razmišlja i o proširenju grobalja u nekoliko većih lozničkih naselja, Banji Koviljači, Klupcima, Lešnici, Zajači i Jelavu gde za tim ima potrebe.

Trenutno na gradskom groblju nema zakupa unapred već jedino kada neko premine pa se pored njegovog mesta rezerviše još jedno za životnog saputnika. Troškovi sahranjivanja na gradskom groblju su nepromenjeni od 2013. Za mesto gde neko počiva cena je 832, dok je rezervacija praznog 1.255 dinara godišnje, a 15.237 dinara su troškovi sahranjivanja i naknada što obuhvata kopanje rake, sahranjivanje, održavanje grobnog mesta do godinu dana, dosipanje zemlje, sklanjanje cveća. Kada je u pitanju prvi zakup tada je obavezno da bude na deset godina, a jedno prazno mesto i ono gde je obavljena sahrana uračunati su u cenu od skoro 21.000 dinara.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track