Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuel Žiofre, posetio Suboticu
Foto: Grad Subotica

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuel Žiofre, posetio Suboticu

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Njegovom ekselencijom, ambasadorom Emanuelom Žiofreom. Sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće prisustvovali su i ambasador Češke Republike u Beogradu, Tomaš Kuhta, i ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji, Anika Ben David.

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je u otvorenom i srdačnom razgovoru ambasadorima predstavio sve one prednosti zbog kojih je Grad Subotica poželjan za strane direktne investicije i otvaranje novih radnih mesta, i da je istakao da su ponos ovog grada i multikulturalnost, različitost koja se u Subotici doživljava kao prednost, tolerancija, međusobno razumevanje i skladan suživot pripadnika velikog broja nacija.

„Predstavio sam mnoge projekte, neke koji su završeni, neke koji su započeti, kao i neke koji su u pripremi. Ono što sam naglasio, i što ću sada da podvučem, jeste da za sve što planiramo i realizujemo imamo stabilan politički i ekonomski ambijent, a zasluga za to je mudro i državnički vođena politika mira i stabilnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Kazao je da je tokom razgovora istakao i veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je reč o finansiranju svih ključnih projekata koji su od vitalnog značaja za ovoj grad od strane Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade.

Emanuel Žiofre
foto: Grad Subotica

„Taksativno sam im izložio šta znači za nas završetak 24 kilometra ’Ipsilon’ kraka, vrednosti tri milijarde dinara, šta znači za nas završena izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih objekata Doma za decu ometenu u razvoju ’Kolevka’, vrednosti 800 miliona dinara, šta za nas znači skori početak izgradnje Omladinskog centra u ulici Hanibala Lučića, vrednosti 22 miliona dinara, i šta znači za nas završetak izgradnje i rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta u Subotici u koju je, osim završne osme dva faze, do današnjeg dana uloženo više od dve milijarde i 200 miliona dinara“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da je njihovim ekselencijama rekao šta za ovaj grad znači i završetak akva parka sa velnes i spa centrom na Paliću, i šta za ovaj grad znači realizacija projekta „Izgradnja i rehabilitacija saobraćajne infrastrukture u gradu Subotici“, u visini od 170 miliona dinara.

Naveo je da se, zahvaljujući podršci Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, očekuje i kompletna rekonstrukcija Opšte bolnice Subotica, u vrednosti od 40 miliona evra, kao i izgradnja Gradskog fudbalskog stadiona, u vrednosti od 36 miliona evra.

„Njihovim ekselencijama sam rekao da i pored veoma teške situacije u svetu investicije kod nas nisu stale. Naveo sam da je za nas izuzetno značajna izgradnja pruge Subotica-Segedin, projekat vredan 10,2 milijarde dinara. Istakao sam da je za nas izuzetno značajna i izgradnja brze železničke pruge Beograd-Budimpešta i da je vrednost radova samo na deonici od Novog Sada do Kelebije 943 miliona evra. Naveo sam, takođe, i predstojeću realizaciju projekta ’Čista Srbija’ u okviru koga tokom naredne godine treba da započnu radovi na izgradnji 110 kilometara kanalizacione mreže i dva prečistača otpadnih voda na teritoriji našeg grada. Rekao sam i da će okviru tog projekta u Suboticu, Palić, Bajmok i Čantavir biti uloženo 20 miliona evra, što je najveća investicija u oblasti komunalne infrastrukture u našem gradu ikada“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Emanuel Žiofre
foto: Grad Subotica

On je rekao da će Subotica i u budućnosti biti posvećena evropskim vrednostima i da će i dalje biti posvećena aktivnostima koje će Srbiju približavati porodici evropskih zemalja.

„U razgovoru sam rekao da Srbija jeste mala, ali da je i ona, i njen dostojanstveni narod ponosan na svoju prošlost i na svoju bogatu istoriju u kojoj nikada nismo nikoga napadali, nego smo se uvek branili. Naglasio sam kako nam je na tom putu prošlosti bilo mnogo teško, da smo podneli ogromne žrtve, ali da smo uvek bili na strani pravde i istine. I dan-danas traje borba Srbije za pravdu i istinu. Ali ono u šta sam ih uveravao, i što ću i sada ponoviti, jeste da je većinska Srbija tako vaspitavana, da smo mi dobar narod i još bolji domaćini, što ćemo našim gostima pokazati i danas, i sutra“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Uz isticanje da „mora da ispuni obećanje dato Njegovoj ekselenciji“ da bi mu, kako je rekao, „pomogao da nas lakše razume i shvati“, gradonačelnik Bakić je ambasadoru Emanuelu Žiofreu uručio knjigu „Istorija Srbije“ na srpskom i engleskom jeziku.

Ambasador Emanuel Žiofre zahvalio se gradonačelniku Bakiću na izuzetnoj dobrodošlici i istakao da se razgovaralo o najvažnijim pitanjima koja se tiču Subotice, o ulaganjima u Suboticu, kao i o izazovima sa kojima se ovaj grad suočava poput migracija. On je, takođe, naglasio da je Srbija po pitanju migracija imala veoma human pristup prema migrantima.

„Želimo da uradimo i više od onoga što smo dosad uradili, da pojačamo saradnju radi bolje zaštite granica i da pomognemo u razbijanju mreža krijumčara“, rekao je Emanuel Žiofre.

On je podsetio da je na nedavno održanom Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Tirani doneto nekoliko važnih odluka, poput one o izdvajanja 70 miliona evra za zaštitu granica, kao i izdvajanje milijardu evra za izlaženje na kraj sa energetskom krizom.

Emanuel Žiofre
foto: Grad Subotica

„Polovina od tog iznosa, dakle pola milijarde evra biće namenjena ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima koje najviše pogađa energetska kriza. U okviru te milijarde, 165 miliona evra će biti direktna pomoć srpskom budžetu. Na tom samitu su, takođe, telekomunikacioni operateri Zapadnog Balkana potpisali sporazum sa Evropskom unijom o postepenom ukidanju rominga što će početi da važi već sledeće godine, sa ciljem da se taj roming i potpuno ukine“, kazao je ambasador Žiofre.

I ambasadori Češke, Tomaš Kuhta, i Švedske, Aniko Ben David, zahvalili su se gradonačelniku Stevanu Bakiću na, kako su istakli, sjajnom prijemu u božanstvenoj Gradskoj kući. Oni su, između ostalog, naglasili da se preduzima sve kako bi se Srbija podržala na evropskom putu i kako bi se i u ovom delu Srbije promovisale vrednosti članstva u Evropskoj uniji.

Nakon sastanka i obraćanja medijima u Gradskoj kući, ambasadori i gradonačelnik Bakić posetili su subotičku Sinagogu, a potom i Gimnaziju „Svetozar Marković“ gde je, pored primopredaje dela murala „Budućnost Evrope“, upriličena i dodela pehara ekipama učesnicima 3x3 košarkaškog turnira. Tokom te posete, ambasadori Emanuel Žiofre, Tomaš Kuhta i Anika Ben David razgovarali su sa učenicima te škole na temu „Šta je Evropa za tebe“.

Emanuel Žiofre
foto: Grad Subotica

Ambasador Žiofre i gradonačelnik Bakić su, potom, posetili fabriku „Bojsen“, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“. Na kraju današnje posete Subotici, ambasador Žiofre je, u prisustvu gradonačenika Bakića, u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ svečano otvorio Festival evropskog filma u okviru koga će, do ponedeljka, 12. decembra biti prikazano sedam filmova.

U okviru kampanje „EU u mom kraju”, ambasador Emanuel Žiofre će sutra, 9. decembra, zajedno sa ambasadorom Austrije u Beogradu, Kristijanom Ebnerom, ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović i gradonačelnikom Bakićem posetiti Regionalnu deponiju i fabriku za reciklažu i upravljanje otpadom, u Bikovu.

Ambasador Žiofre i gradonačelnik Bakić će, nakon toga, zajedno sa komesarkom za izbeglice i migracije Natašom Stanisavljević učestvovati u uručenju ključeva za 44 stana izbegličkim porodicama u Subotici.

Ambasadori Emanuel Žiofre i Kristijan Ebner će, posle tog događaja, posetiti Opštinu Senta.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track