Otrovana riba završila na dnu Tise
Foto: Sasa Urosev

Ekološki incident kod Sente

Otrovana riba završila na dnu Tise

Srbija -
Ko je odgovoran za pomor biće poznato nakon analiza uzoraka vode i uginule ribe

SENTA - Žalosno!Nizvodno od fabrike šećera u Senti, pripadnici ribočuvarske službe „Ribolovačkog saveza Vojvodine" DOO, u utorak ujutro primetili su pomor ribe i riblje mlađi u Tisi. U izjavi za Kurir direktor "Ribolovačkog saveza Vojvodine" DOO Dušan Jovanović, navodi da su komercijalni ribari mrežama iz reke dosad uklonili nekoliko stotina kilograma uginule ribe:-Stradala su smuđ, kečiga, šaran, som, bela riba... Najveći broj uginule ribe završio je na rečnom dnu tako da ne možemo da procenimo prave srazmere ovog, po svemu sudeći , ekološkog incidenta.

Dana kad je uočen pomor, duvao je vetar , na reci je bilo talasa pa je sve što je plutalo završilo na dnu. Indikativno je da uzvodno od šećerane nema pomora. Ko je za ovo odgovoran utvrdiće se kada nadležne inspekcijske službe analiziraju uzete uzorke vode i uginule ribe - navodi Jovanović.

Pre pet godina, takođe u ovom delu Tise, došlo je do katastrofalnog pomora ribe kada je stradalo oko 200 tona. Jovanović podseća da je istraga pokazala da je veliki ekološki incident prouzrokovala senćanska šećerana. Fabrika je nakon ispiranja krečne peći neprečišćene otpadne vode ispustila u reku.

Nakon najnovijeg pomora ribe, iz šećerane se nisu zvanično obratili javnosti. Tako će, kažu oni, biti sve dok ne ne dobiju rezultate analize vode. Na delu gde je uočen pomor sem šećerane, otpadne vode ispušta fabrika kvasca "Altek-Srbija", a u Tisu završava i gradska kanalizacija.

Dušan Jovanović, predsednik RSV
Dušan Jovanović, predsednik RSV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track