DEDA ĐURA (87) POMAŽE PRIJATELJIMA IZ PARIZA DA PREZIME: Čuo vesti koje su ga uznemirile, a onda dao CELU PENZIJU da im pomogne
Foto: Profimedia

neverica

DEDA ĐURA (87) POMAŽE PRIJATELJIMA IZ PARIZA DA PREZIME: Čuo vesti koje su ga uznemirile, a onda dao CELU PENZIJU da im pomogne

Srbija -

Deda Đura (87) je invalid iz ne tako poznatog sela zvanog Jarkovci nadomak Inđije.

Ima prijatelje Srbe koji žive već godinama u Francuskoj i dolaze samo preko leta, međutim, kako je Međunarodna agencija za energiju upozorila da će zima u Evropi biti veoma teška, što se u Parizu već oseća, Đurini prijatelji prvi put dolaze da "preguraju zimu" u svom srpskom selu.

Georgije D. (87), poznatiji u selu Jarkovci kao Đura, prati redovno vesti koje su ga uznemirile, jer Mira i Neša, prijatelji koji su uz njega ceo ovaj dugi niz godina koje je proživeo, sada imaju probleme kakvi ih još nikada nisu zadesili tamo gde stanuju. Problem sa energentima potresa celu Evropu, tako i Francusku, gde je najpre krenula nestašica goriva, a usled krize koja uzima maha, prvi put su rešili da preko zime "pobegnu" u selo koje posećuju samo tokom leta.

Zima u Srbiji učinila se kao bolja opcija nego neizvesnost u Parizu tokom grejne sezone.

A šta je Đura uradio kad je to čuo? Nije Đura bogataš, živi od penzije i invalidske pomoći, malo od njiva i radionica koje izda, kojima više ne može da se bavi jer je pre nešto više od 10 godina ostao invalid. Dva šloga su ga zadesila i oduzela mu mogućnost da se bavi privredom, poljoprivredom, živinom i stokom, svim seoskim poslovima na koje je tokom života na selu navikao. Ali Đuru ništa od toga, ni bolest ni starost, neće sprečiti da se drva za grejanje podele i "Parižanima"!

Šta Đuru ustvari brine? Deka ne želi da njegovi prijatelji budu u strahu od zime pa je zato od svoje penzije kupio drva za Miru i Nešu.

- U Srbiji će im biti bolje, mi se u selu svi podržavamo, tako smo naučeni još od Drugog svetskog rata kada smo ovde izbegli. Moja majka je imala nas sedmoro dece, pa i pored toga, mesila je hleb za celo selo! Selo je vrvelo od Partizana, a majka se nagodila sa njima da im mesi, ali da i meštani sela dobijaju hleb. Je l' sad opet ratno vreme? Rusko-ukrajinska kriza je pogodila ceo svet, a moji prijatelji su zabrinuti za grejanje... Ja ću im pomoći, nekada je moja majka hlebom, ja ću sada drvima za ogrev - počinje Đura.

drva
foto: Kurir/T.S.

Novembar je u Srbiji doneo je i smirivanje tržišta ogrevnog drveta. Na stovarištima drva ima dovoljno, a beleži se blagi pad cena od 500 do 2.000 dinara. Sada se u nekim mestima kubik može kupiti i za 6.000 dinara. Đura je to iskoristio.

- Ja sam sebi i svojima obezbedio drva za celu zimu, ali kako ja da imam, a neko koga čekam od leta do leta da dođe u naše Jarkovce, možda ga zadesi da tamo negde daleko nema? Ili nema dovoljno? Ili nema da plati? To ne dolazi u obzir, Mira i Neša čim stignu u selo, od mene na poklon dobijaju ova drva koja sam ima kupio i namenio - priča dalje Đura.

Dodaje da je video cene ogreva u Evropi.

- Kao da nisam video cene u Evropi i regionu? Previsoke su u odnosu na Srbiju, najniže su kod nas i u Crnoj Gori, u Zagrebu je samo pelet 660 evra. U Ljubljani 612! Cena u konačnom zavisi od količine koja se kupuje. Ako se naručuje manja količina, cena je puna, a ako je narudžbina veća, cena pada, pa tako sam uz svoja, kupio i drva mojim prijateljima - objasnio je svoje iskustvo Đura.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track