Od Vilinog do modernog grada
Foto: Grad Niš

Znamenitosti Niša

Od Vilinog do modernog grada

Srbija -

Zahvaljujući bogatoj istoriji, grad obiluje znamenitostima koje turisti rado posećuju, ali i kulturnim manifestacijama, po kojima je prepoznatljiv

N

astao u III veku p. n. e., grad Niš osnovali su Kelti, a kasnije osvajali mnogiočarani njegovom lepotom. Legenda kaže da je grad bio toliko lep da je bio stalna meta napada plemena koja su ga razarala, ali su ga nimfe tokom noći obnavljale, nazivajući ga Navissos, po reci Nišavi, koju su zvali Naisa ili „Vilina reka“.

Danas je Niš moderan grad evropske budućnosti koji privlači veliki broj turista, jer je bogat brojnim znamenitostima i kulturnim manifestacijama.

Niš je, bez sumnje, jedan od istorijski najbogatijih gradova u Srbiji i zato su mesta ovakvog tipa neizostavna kada se uputite u ovaj velelepni grad.

Znamenitosti u Nišu ima na pretek, tako da turisti zaista imaju gde da odu i šta da vide.

Niška tvrđava

Pretpostavlja se da ovo zdanje datira još od drugog veka nove ere, kad je i sam grad Niš prvi put počeo da se spominje u izvorima i kad je bio pod rimskim snagama. Međutim, za tvrđavu kakvu poznajemo danas su zaslužne Osmanlije, koje su je podigle u 18. veku, konkretno u periodu od 1719. do 1723. godine.

Artiljerijskog je tipa, sa četiri velike kapije: Stambol vrata, Beogradska vrata, Vodena ili jagodinmalska vrata i Vidinska vrata.

Čegar

Jedan od najpoznatijih kulturno-istorijskih spomenika i simbola Niša svakako je čuveni spomenik na brdu Čegar. Smešten je šest kilometara izvan centra Niša, a napravljen u znak sećanja na poginule vojnike i njihovog predvodnika Stevana Sinđelića, koji se junačkim poduhvatom istakao upravo na ovom mestu 1809. godine, za vreme Prvog srpskog ustanka.

Ćele-kula

Nedaleko od Stambol kapije u Nišu je od juna do jeseni 1809. godine građena Ćele kula. Danas je to monumentalno zdanje muzejskog tipa, koje predstavlja takvu atrakciju da posetioci ponekad dolaze u ovaj kraj samo zbog nje.

Manifestacije

Niš je i kulturni i edukativni centar cele regije i grad bogate i razvijene kulturne scene. Najpoznatije manifestacije su Filmski susreti i Nisville Jazz Festival, festival muzike koji se tradicionalno održava svakog avgusta i redovno okuplja izuzetno velike grupe zainteresovanih muzičara i turista širom sveta.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track