Održana završna konferencija projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš”
Foto: Grad Subotica

Održana završna konferencija projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš”

Srbija -

U Subotici je danas, u Gradskoj kući, održana završna konferencija projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš” (ECOLACUS). Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tim povodom, istakao kako odluka da Vlada Nemačke preko svoje Razvojne „KfW“ banke sredstva koja su bila namenjena za rešavanje problema biodiverziteta na području Balkana usmeri ka Subotici nije doneta bez razloga.

„Nakon više ekspertskih misija za procenu uspešnosti projekta ’Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš’, Vlada Nemačke je konstatovala da jedino lokalna samouprava Subotica ima kapacitet za realizaciju projekta i uradila je potrebne aktivnosti kako bi se sva sredstva u potpunosti utrošila i projekat uspešno realizovao“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da je u okviru aktivnosti koje je uradila subotička lokalna samouprava usvojen Plan za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline; završen Master plan odvođenja otpadnih voda naselja Palić; urađena kompletna projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Palić; pirikupljno više od 750 potpisanih izjava kojom budući korsnici potvrđuju priključenje na kanalizacionu mrežu; uspostavljen mehanizam upravljanja javnim zelenim površinama; usvojen Plan detaljne regulacije za jezero Ludaš i obezbeđena sredstva u budžetu Grada Subotice za eksproprijaciju zemljišta.

„Ovaj projekat, u koji je Nemačka razvojna ’KfW’ banka ukupno uložila 7,8 miliona evra, dok je Grad Subotica opredelio oko jedan milion evra, zvanično je otpočeo u novembru 2017. godine, potpisivanjem Posebnog sporazuma između ’KfW’ banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice, JKP ’Vodovod i kanalizacija’ Subotica i JP ’Palić-Ludaš’ Subotica. Da je projekat uspešno realizovan, govori i činjenica da je u svom promotivnom spotu ’KfW“ svoju uspešnu dvadesetogodišnju saradnju sa Nemačkom uvrstio kao primer projekat ’Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš’“, istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Dodao je da je u okviru projekta izgrađeno 22 kilometra kanalizacione mreže u naselju Palić, crpna stanica i potisni vod u dužini od pet kilometara, kao i da je unapređen rad prečistača otpadnih voda u Subotici.

1 / 9 Foto: Grad Subotica

„Osim toga, izgrađen je zeleni zaštitni pojas oko jezera Palić i jezera Ludaš, sa platformama, osmatračnicama i odmorištima, kao i pešačko-biciklistička staza na obali jezera Palić. Izvršena je i biomanipulacija, izlov korovskih vrsta ribe, što u kombinaciji sa navedenim investicionim merama ima za cilj očuvanje biološke raznovrsnosti i poboljšanje kvaliteta vode u jezeru Palić i jezeru Ludaš“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je, na kraju obraćanja, izrazio zahvalnost Vladi Republike Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vladi Nemačke, „KfW“ Banci, Nemačkoj organizaciji za međunardnu saradnju, preduzećima učesnicima u projektu – JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, „Park Paliću“ d.o.o i Konsultanskoj kući „Posh and Partners“, kao i svim zaposlenima u lokalnoj samoupravi koji su doprineli realizaciji ovog projekta.

Na završnoj konferenciji projekta „Zaštita biodverziteta jezera Palić i Ludaš“, prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće obratili su se i zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, PR Konsultanta „Posh and Partners“ na ovom projektu, Jelena Misita, i predstavnik Konsultanta „Posch and Partners“, Marko Stojčić.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track