23 MILIONA DINARA ZA PODSTICAJE POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA: Završeni konkursi za lozničke poljoprivrednike
Foto: T.I./Kurir

konkursi

23 MILIONA DINARA ZA PODSTICAJE POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA: Završeni konkursi za lozničke poljoprivrednike

Srbija -

Na tri konkursa za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima koje je Grad Loznica raspisao ukupno je stiglo nešto više od 400 zahteva, a za raspodelu su bila predviđena 23 miliona dinara.

Konkursi su za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, osiguranje useva i za veštačko osemenjavanje bili su otvoreni do 1. decembra ili do utroška predviđenog novca.

Prema podacima gradskog Odeljenja za privredu, najveće interesovanje izazvalo je, kao i minulih godina, investiranje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava gde je realizovano svih 290 podnetih prijava i utrošeno svih predviđenih 20 miliona dinara.

Kod osiguranja je od planiranih 1,8 miliona dinara tek oko 25.000 ostalo neutrošeno, a realizovano je svih 59 zahteva. Konkurs za veštačko osemenjavanje je trajao do isteka roka, obrađeno je najpre 37 zahteva i isplaćeno nešto malo više od pola miliona, a do kraja prošle sedmice u obradi je bilo još njih tridesetak pa se očekuje da bude utrošeno planiranih milion dinara.

Loznica, poljoprivreda, pčelari
foto: T.I./Kurir

Osnovni uslov za učešće na tri ovogodišnja konkursa bio je da je poljoprivredno gazdinstvo registrovano, a takvih je malo više od 4.600 u lozničkom kraju. Ove godine nije bilo konkursa za mlade poljoprivrednike koji je lani bio raspisan u dva navrata. Ukupno je mladim poljoprivrednicima tada na na raspolaganju bilo pet miliona dinara, a od tri prijave, odobrene su dve.

Sa praksom podrške poljoprivrednicima nastavlja se I dalje pa je u budžetu za narednu godinu za podršku poljoprivredi na razne načine planirano oko 54 miliona dinara. Za konkurse 28, oko 15 miliona za dezinsekciju i deratizaciju sa stručnim nadzorom, sedam za kalcizaciju zemljišta, a četiri za nabavku protivgradnih raketa.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track