SRAMOTA U KRALJEVU: Vandali srušili bistu vojvode iz Prvog srpskog ustanka (FOTO)
Foto: Kurir/J.S.

SRAMOTA U KRALJEVU: Vandali srušili bistu vojvode iz Prvog srpskog ustanka (FOTO)

Srbija -

Za sada nepoznati počinioci srušili su bistu jednog od najvećih srpskih megdandžija i vojvode iz Prvog srpskog ustanka Jovana Kursule, koja se nalazi u kraljevačkom parku Pljakin šanac.

Slučaj vandalizma prijavljen je i policiji u Kraljevu, a ovim povodom oglasio se i Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova "Jovo Kursula".

bista, vandali, Kraljevo
foto: Kurir/J.S.

- Posle praznika, u ime Društva, uputićemo zahtev Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu da se pristupi njenoj sanaciji - kaže Matijević.

Po njegovim rečima, bistu Jovanu Petroviću Kursuli, čuvenom megdandžiji i Karađorđevom vojvodi iz Prvog srpskog ustanka podigao je narod Sreza Žičkog 1954. godine.

bista, vandali, Kraljevo
foto: Kurir/J.S.

Jovan Petrović Kursula rođen je 1768. godine u selu Donja Gorevnica kod Čačka. Otac i majka su mu bili iz Crne Gore, od Drobnjaka. Majka ga je, posle smrti oca, preudavši se, povela sa sobom u selo Cvetke kod Kraljeva. Godine 1806. pridružio se ustanicima i borio u jedinici Lazara Mutapa. Karađorđe ga je, kao junaka, proglasio za vojvodu, iako on za titule nije mario. Istakao se u mnogim bitkama, naročito na Crnom vrhu 1809. godine, Varvarinu 1810. i Deligradu 1813. godine, gde se junački borio i zadobio 17 rana, od kojih je nekoliko dana kasnije i preminuo.

Sahranjen je u grobu, pored svoje majke, u selu Cvetke, kod stare crkve brvnare, gde se i danas nalazi njegova večna kuća. U znak zahvalnosti za hrabrost i žrtvu koju je podneo u borbi za slobodu, u Kraljevu, Čačku i drugim gradovima postoje ulice sa imenom Jovana Kursule.

Jedna kraljevačka osnovna škola, koja se nalazi u Dositejevoj ulici, od 1955. godine sa ponosom nosi njegovo ime.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track