Najnovije vesti

CELA TOPOLA MIRIŠE NA JELENINE FOKAČE: Počelo je kao hobi, pa izraslo u uspešan biznis, DUH ITALIJE NA ŠUMADIJSKI NAČIN
Foto: RINA

mašta može svašta

CELA TOPOLA MIRIŠE NA JELENINE FOKAČE: Počelo je kao hobi, pa izraslo u uspešan biznis, DUH ITALIJE NA ŠUMADIJSKI NAČIN

Srbija -

Za Topolu često kažu da je srpska Toskana, a duh Italije u ovu šumadijsku varošicu donosi i Jelena Lazarević koja već godinama unazad pravi poseban specijalitet. Pljosnati hleb sličan našoj pogači naziva se fokača, peče se na tradicionalan nači u rerni, ali se razlikuje po tome što se po vrhu ukrašava povrćem i raznim začinskim biljem.

- Moja mama od kako znam za sebe mesi hleb i razne vrste peciva, iz dugogodišnjeg iskustva otišla je korak dalje pa pravi posebne vrste hleba koje na takav način niko u našem kraju ne priprema. Učeći od nje stekla sam veštinu pripreme dobrog vazdušastog testa pa sam želela malo da eksperimentišem i da napravim nešto posebno.

Fokačo, Topola, pljosnati hleb
foto: RINA

Ideju da stvaram male kreacije na tom testu sam dobila spremajući fokače deci. Tako sam dobijala sve veću kreativnost i maštu pa je testo dobijalo bukete, kućice, natpise. Ukrašavanje traži puno vremena, ali mene ispunjava i raduje - kaže Jelena Lazarević.

Za ovaj italijanski specijalitet koji je možda na prvi pogled najsličniji pici najvažnije je pravilno pripremiti testo. Sve ostalo je kreativnost i mašta kojih Jeleni nikako ne manjka.

Fokačo, Topola, pljosnati hleb
foto: RINA

- Testo od kojeg se izrađuje je malo specifično pa je baš po tome posebnog ukusa. Izrađuje se od brašna, mešavine začina, belog luka i maslinovog ulja. Zatim na testu od povrća pravim razne motive, sada za Novu godinu tu je bio Deda Mraz, Sneško Belić, kućice, ukrasi, sada su za Božić bili drugačiji simboli, u principu u duhu praznika ili želje kupca napravim dekoraciju - objašnjava Jelena.

Ova vredna i kreativna domaćica svoj hobi pretvorila je u posao, prve mušterije je pronašla upravo u Topoli a onda je počela i prodaja na pijaci četvrtkom. Oduševljeni mirisom i ukusom ovog testa sve više zadovoljnih kupaca se ponovo vraća i kupuje kod nje a prodaja je započela i putem interneta.

Fokačo, Topola, pljosnati hleb
foto: RINA

- Prvo sam pripremala manje količine i prodavala četvrtkom na pijaci, potom su počele porudžbine za dečje rođendane, proslave, razna okupljanja pa ih radim preko cele sedmice. Najviše se traže u Beogradu ali javljaju mi se kupci i iz ostalih krajeva naše prelepe Srbije - ističe Jelena i dodaje da su novogodišnje fokače najviše obradovale najmlađe kupce ne samo ukusom već i posebnim izgledom.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track