VELIKA DRINA OTKAZALA PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Visok vodostaj reke prekinuo tradiciju
Foto: Fejsbuk/Mali Zvornik info

Na Zvorničkom jezeru

VELIKA DRINA OTKAZALA PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Visok vodostaj reke prekinuo tradiciju

Srbija -

Ovogodišnje plivanje za Bogojavljenski krst otkazano je zbog visokog vodostaja reke Drine, saopšteno je iz Turističke organizacije opštine Mali Zvornik.

Zbog pogoršane vremenske situacije i crvenog meteo alarma kao i najavljenih obilnih padavina i porasta nivoa reka organizator manifestacije je obavešten od HE "Zvornik“ da se očekuje dotok vode i više od 2.000 m 3 /sek na Drini i da će zbog održavanja kote akumulacije aktivirati prelivne ustave na brani, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu opštine.

Zvornik, Hidroelektrana
foto: Fejsbuk/Mali Zvornik info

Trenutni dotok, navodi se, izmeren na brani u Malom Zvorniku iznosi 2.000 m 3 /sek sa tendencijom porasta i HE ‘’Zvornik“ u takvim uslovima, poštujući svoje procedure nije u mogućnosti da omogući uslove za bezbedno održavanje manifestacije.

- Osim toga povećani dotoci prouzrokuju i povećano prisustvo plutajućeg otpada (drvenog, plastičnog) što predstavlja dodatni rizik. Zbog svega toga organizatori manifestacije ‘’Plivanja za Časni krst“ su odlučili da ovogodišnju manifestaciju otkažu iz bezbedonosnih razloga uz izvinjenje svim građanima koji su želeli da uzmu učešće. Nadamo se da će sledeće godine biti povoljniji uslovi i da će biti nastavljena tradicija održavanja ove manifestacije – navode organizatori otkazane manifestacije.

Tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst trebalo je da bude održano danas po šestnaesti put na Zvorničkom jezeru sa početkom u 12 časova. Inače, Mali Zvornik redovno održava ovu manifestaciju, a 2021. godine zbog epidemijske situacije nije bilo plivanja, ali je održana litija i časni krst je iz čamca spušten u jezero tako da tradicija nije ni tada prekinuta. Sve do sada kada je velika Drina otkazala plivanje.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track