VANREDNO U 8 GRADOVA SRBIJE: Ovo je najnovije hitno upozorenje RHMZ za ovih 5 reka, PRETI IZLIVANJE!
Foto: Opština Brus

teška situacija za sve

VANREDNO U 8 GRADOVA SRBIJE: Ovo je najnovije hitno upozorenje RHMZ za ovih 5 reka, PRETI IZLIVANJE!

Srbija -

U blagom porastu je Sava kod Šapca, a na snazi su mere redovne odbrane od poplava

BEOGRAD - Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je najnovije upozorenje u koljem navodi da je moguće izlivanje čak 5 reka u narednih 24 sata.

rhmz, vodostaj, poplava
foto: RHMZ Printscreen

Nivo reka u poplavljenim područjima opada, a vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Кuršumliji, Prokuplju i delu opštine Кraljevo.

Kako je javila Radio-televizija Srbije (RTS), reke Ibar i Zapadna Morava, koje su se izlile na nekoliko mesta na teritoriji opštine Кraljevo, povukle su se u svoja korita, a i Drina kod Bogatića opada.

U blagom porastu je Sava kod Šapca, a na snazi su mere redovne odbrane od poplava i za sada nema problema sa izlivanjem reke u branjenom delu.

Nivo Ibra u centru Кraljeva opao je za oko 60 centimetara, ali je u delu grada i dalje na snazi vanredna situacija. Šef Štaba za vanredne situacije Grada Кraljeva Radoica Кočović kazao je za RTS da štab ima obavezu da analizira poplavu i da pored štete proceni i koja su to kritična mesta.

"Nama se pokazalo da od ulaska Ibra u teritoriju Кraljeva, od Progorelice, u mesnim zajednicama Ušće i Bare, tu gde ima naseljenih mesta u priobalju Ibra ovaj nivo vodostaja može da ugrozi domaćinstva i da prodre voda u stambene objekte", rekao je Кočović.

rhmz, vodostaj, poplava
foto: RHMZ Printscreen

On je dodao da su reagovale sve službe koje su imali na raspolaganju, a kako je naveo, prema prognozama, u narednih 24 sata neće biti obilnih padavina.

"To će nam dozvoliti da se nivo Ibra spusti za još nekih 30-tak centimetara, tako da se nadam da će to dati prostora da se sledeće nedelje kada su najavljene kiše i otapanje snega stvori mogućnost da prihvati tu količinu vode", rekao je Кočović.

RTS navodi da u poplavljenim područjima nadležni prate situaciju i da počinje i procena štete. Posle prekida u snabdevanju, svi potrošači u Kuršumliji ponovo imaju vodu.

Severna MItrovica: Voda se povukla, počinje čišćenje

Privremeni organ Kosovske Mitrovice saopštio je danas da se voda iz poplavljenih područja povukla i da građani koji su privremeno evakuisani mogu da se vrate i uz pomoć radnika komunalnih službi, organizuju čišćenja ulaza zgrada i kuća, javlja Kosovo onlajn.

Ekipe Higijenskog zavoda i Crvenog krsta su spremne, kako bi nakon čišćenja izvršile dezinfekciju i sušenje prostoriija koje su bile poplavljene.

"Mole se građani za strpljenje i razumevanje", navodi se na kraju u saopštenju.

Podsetimo, u Severnoj Mitrovici su pre tri dana zbog poplava evakuisani stanari 11 zgrada - blizu 120 porodica, od koji je 30 privremeno smešteno u Studentskom domu, potvrdio je tada za Kosovo onlajn predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track