ĆERENTA SEBI ZA ŽIVOTA SAGRADIO MAUZOLEJ! A za onog ko mu "takne" grobno mesto, ovaj meštanin Aleksinca pripremio i KLETVU
Napravio je sebi mauzolej u Aleksincu, Foto: Kurir tv

bizarno

ĆERENTA SEBI ZA ŽIVOTA SAGRADIO MAUZOLEJ! A za onog ko mu "takne" grobno mesto, ovaj meštanin Aleksinca pripremio i KLETVU

Srbija -

Na aleksinačkom novom groblju, postoji pravi mauzolej - i svi pričaju upravo o tome. Poznati privrednik i veliki šaljivdžija, Stepan Isajlović Ćerenta sebi pravi večno konačište, na Novom groblju kakvo se u Srbiji retko viđa, sa slikama iz svoje mladosti, ali i svetaca, koji su, kako nam je rekao, obeležili njegov život.

- Želim sam sebi da napravim, možda bi mi drugi lepše napravili, ali ja sam hteo moju mladost da tu prikažem. Tamo su moje slike iz mladosti, a tu je i stara srpska kletva Cara Lazara - predstavio je.

Mauyolej
foto: Kurir tv

Sličnu crkvu video je, kako kaže, u Varnu, ne u bugarskom nego šabačkom.

- Ja kad nešto hoću ja to i uradim. Privatnik sam, imam firmu. Jednom unuku sam je dao. Vezao sam se za Aleksinac- rekao je.

Kako je predstavio, ovo grobno mesto je upravo ogledalo njegovog života.

- Video sam ovakvu crkvu u šabačkom Varnu, samo nisu bile ove freske, stavio sam freske iz moje mladosti i mesta gde sam živeo. Ovo mi je deda Roman, patrijarha Pavla cenim, a patrijarha Irineja sam poznavao kada je došao iz Prizrena - rekao je, pokazujući niz slika kojom je upriličo svoje buduće konačište.

Na ulazu postavio je srpsku kletvu, koju je knez Lazar izgovorio pred Kosovsku bitku, preformulisanog sadržaja. Ukoliko bi nekom palo na pamet da pokojniku remeti duševni mir.

Lazareva kletva
foto: Kurir tv

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja